TUZLARIJE - KULTURA

01.03.2016.
Održana Svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzle
Imamović: Značajni datumi se moraju obilježavati
Nakon što su položili cvijeće na spomen obilježjima na Slanoj Banji, te odali poštovanje poginulim braniteljima Tuzle u minulim ratovima, zvaničnici Grada Tuzle, vijećnici Gradskog vijeća, predstavnici boračkih i civilnih organizacija i udruženja, uputili su se u zgradu Narodnog pozorišta Tuzla gdje je održana svečana sjednica Vijeća.

Tuzlarije


Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine lijep je povod da se građani BiH prisjete dešavanja početkom devedesetih godina prošlog vijeka, agresije na BiH, te referenduma na kojem je dvije trećine građana reklo da jesu za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.

Tuzlarije


Svečanu sjednicu Gradskog vijeća Tuzle prigodnim govorom otvorio je predsjedavajući Vijeća Jozo Nišandžić prisjećajući se međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine i važnosti njegovanja suživota svih naroda koju u njoj žive.

Tuzlarije


Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, govorio je o važnosti njegovanja značajnih datuma, jer kada se ne spominju, o njima ne uče mlađe generacije, dolazi do zaboravljanja što je prilika za širenje negativnih pojava.

U svom govoru gradonačelnik se osvrnuo i na nedavnu vijest da je Vlada TK izbacila 15. Maj kao datum značajan za obilježavanje na nivou Tuzlanskog kantona, ostavljajući da se obilježava samo na lokalnom nivou. Gradonačelnik Immamović izrazio je negodovanje te pozvao Vladu TK da preispita svoju odluku. Podsjećajući na 15. maj 1992. godine, Imamović je naglasio da tada nije odbranjena Tuzla ne bi bilo ni Tuzlanskog kantona i da mu je zato neshvatljiv potez Vlade TK.

Tuzlarije


Na kraju sjednice uručena je Tuzlanska plaketa reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci. Podjećamo, Tuzlanska plaketa trebala je biti uručena 2. oktobra 2015. godine ali tada zbog svojih obaveza predstavnici Saveza sjedeće odbojke BiH i reprezentacije nisu mogli prisustvovati, te im je Plaketa uručena danas. Nakon uručenja generalni sekretar Saveza sjedeće odbojke Vehbija Tokić, srdačno se zahvalio, čestitao praznik, te najavio nove aktivnosti zlatnih odbojkaša.

Za muzički ugođaj bio je zadužen ženski ansambl Iskre.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice