TUZLARIJE - KULTURA

02.03.2016.
Orašar:
Najljepša zimska baletna bajka 8. marta u Mejdanu
Bosanskohercegovačka turneja Carskog ruskog baleta počinje večeras u Banjaluci, a završava se u Tuzli, 8. marta, sa početkom u 20:00 sati kada će članovi ovog ansambla izvesti najljepšu zimsku baletnu bajku pod nazivom “Orašar”, najavljeno je na današnjoj press konferenciji u tuzlanskom Mejdanu.

Tuzlarije


„Orašar" je balet u dva čina, čiju originalnu koreografiju potpisuju Marius Petipa i Lav Ivanov, a muziku Petar Iljič Čajkovski, te uključuje „Ples šećerne vile" i „Valcer cvijeća". Libreto je adaptacija priče „Orašar i Kralj miševa" E. T. A. Hoffmana. Premijerno je izveden u Marinskom teatru u Sankt Peterburgu, 1892. godine.

Više o ovom baletnom spektaklu, ali i o prošlom gostovanju u Tuzli na konferenciji za novinare govorili su solisti baletnog ansambla. U nastavku poslušajte šta očekuje sve one koji za osmi mart dođu u Mejdan.Publika će biti u prilici da otputujte natrag kroz vrijeme s Moskovskim baletom u mrazom pokriven svijet osvijetljen plinskim lampama i pridruži se Maši, njenoj lutki orašaru i čarobnjaku Drosselmeyeru u ovoj tradicionalnoj priči za cijelu porodicu.

Organizator bosanskohercegovačke turneje Carskog ruskog baleta je koncertno - produkcijska kuća, Stage art d.o.o. u čije ime se prisutnim novinarima obratio vlasnik Elmir Rekić.

- Carski ruski balet je već gostovao u Tuzli sa predstavom "Labudovo jezero", a sada premijerno u vašem gradu predstavljamo "Orašara". Obzirom da su tada ulaznice rasprodate za 48 sati i da smo naišli na sjajan prijem kod publike, to je bio dovoljan razlog da Tuzlacima poklonimo još jedan spektakl. Bosna i Hercegovina definitivno ne zaostaje za državama u regionu kada je u pitanju ovaj vid umjetnosti i nama treba svjetskih predstava. Publika će biti u prilici da pogledaj najbolje i najkvalitetnije soliste ovog ansambla. Kako su oni sami kazali naša država je nešto novo za njih, kod nas su naišli na topao prijem i u budućnosti planiraju da nastupaju u bh. gradovima - kazao je Rekić za Tuzlarije.Zanimljivo je da su se u izvedbu ove predstave uključili i učenici Osnovne muzičke škole iz Tuzle odsjeka za balet.

- Već dvije sedmice se intenzivno pripremamo za ovu predstavu. U pitanju je nastup djevojčica uzrasta od 8 do 10 godina. Obzirom na manjak djevojčica, u cijeli ovaj projekat se uključilo i Pozorište mladih Tuzle koje ima baletni studijo te su nam oni izašli u susret i "posudili" svoje tri djevojčice. Na sceni će se tako pojaviti 12 tuzlanskih balerina - kazala je za Tuzlarije Sabina Vejzagić, nastavnica baleta u Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla.

Tuzlarije


Tuzlarije


Prodaja ulaznica po cijeni od 10 i 15 KM je u dvorani ‘Mejdan’, te kod “Seje i Vilija” na Korzu.

Sve što trebate znati prije baletnog spektakla

Tuzlarije


S.P.