TUZLARIJE - KULTURA

12.03.2016.
Tuzlanski profesori na Međunarodnom naučnom skupu u Belom Manastiru
Tuzlarije


U organizaciji Zavoda za baranjsku povjesnicu, Centra za kulturu Grada Beloga Manastira, Državnog arhiva u Vukovaru i Osijeku, održan je naučni skup koji je okupio brojne uglednike iz akademske zajednice u gradiću na istoku Hrvatske – Belom Manastiru.

Skup je održan u petak, 11. marta s temom "Društveno - kulturološki kontekst granica, posebno Baranje, Podunavlja i susjednih regija u odnosu na europske civilizacijske stečevine i Balkan". Nazočnima su se obratili Vladimir Šišljagić, župan Osječko – baranjski, Ivan Doboš, gradonačelnik Belog Manastira te organizatori.

Tuzlarije


Na naučnom skupu svoj doprinos uz predstavnike iz Mađarske, Hrvatske i Srbije, dali su i profesori s tuzlanskog Univerziteta, od kojih su neki već "domaći", jer godinama učestvuju na historijskim skupovima u ovom gradiću, a neki su stigli prvi puta.

Svoje su teme izlagali prof. dr. sc. Edin Mutapčić s Pravnog fakulteta u Tuzli na temu: "Upravno i sudsko ustrojstvo današnjih hrvatskih prostora pod Osmanskom vlašću" ; prof. dr. sc. Adib Đozić i mr.sc. Abdel Alibegović s Filozofskog fakulteta u Tuzli s temom "Granice zla i ideologije srpskog velikodržavlja: Srebrenica i Vukovar"; dr. sc. Izet Ibreljić, profesor emeritus i dr. sc. Salih Kulenović, profesor emeritus s Univerziteta u Tuzli na temu "Evropske i balkanske granice – kulturološki aspekt i geoprostor Baranje u tom kontekstu" i mr. sc. Nihad Kulenović, Tuzla s temom "Međugranična kulturološka saradnja Baranje i tuzlanske regije".

Tuzlarije


- Skup je zamišljen kao stručni odgovor na brojna pitanja vjerodostojnosti granica, počevši od onih najranijih pa sve do avnojevskih - istaknuo je gradonačelnik Doboš, naglasivši kako je riječ o izuzetno zanimljivom pitanju, bez obzira na činjenicu što se teži na Evropi bez granica. Plan je, dodao je, djelomično narušen izbjegličkom krizom i postavljanjem žica koje će, izrazio je nadu, brzo biti uklonjene.

- Pitanje granice sa Srbijom nije riješeno već dva desetljeća. Na njemu su pokušale raditi ili ne raditi brojne vlade i premijeri, ali privremena granica i nadalje ide sredinom Dunava, bez obzira na to što je s njegove lijeve strane desetak tisuća neosporno hrvatskog teritorija – objasnio je osječko – baranjski Župan, Šišljagić, izražavajući nadu da će ovaj skup potaknuti rješavanje tog pitanja, te da će Hrvatska konačno vratiti svoj teritorij.

Tuzlarije


U pauzi između izlaganja, sudionici su posjetili arheološku izložbu JASA. Program je vodila Dunja Vlahek, glumica belomanastirskog pozorišta, a rezime skupa bit će ukoričen u obliku Zbornika koji će se štampati iduće godine, gdje će biti objavljeni svi radovi učesnika.

Osmrtnicama ba smrtovnice