TUZLARIJE - KULTURA

17.03.2016.
U susret XIV TKT Festu
Festival koji komunicira sa publikom
Tuzlarije


Sedmodnevna rođendanska proslava Teatra Kabare Tuzla po 14. će put u naš grad dovesti najznačajnija teatarska imena iz zemlje i jugoistočne Evrope i to u okviru TKT Festa 2016, Dana akademskog teatra. Najbolja ostvarenja teatra u toku godine u regiji pokazaće vjernoj tuzlanskoj publici zašto cijene TKT kao Festival i kao Teatar koji je, ne bez razloga, u protekloj godini osvojio pet značajnih strukovnih nagrada na međunarodnoj sceni.

- 14. TKT Fest započinje čitanjem poruke na Svjetski dan teatra, a ovogodišnji moto je "Susret generacija" jer će scenu ove godine dijeliti glumci na pragu prenzije, glumci srednje životne dobi, oni nešto mlađi, ali istudenti. Vjerujemo da će publika prepoznati naše napore da svakodnevnicu učinimo boljom jer smo teatar koji je rastao i stasavao pred njenim očima ujedno odgajajući neke nove ljubitelje ove umjetnosti zbog čega jednu predstavu radimo isključivo za najmlađe, kazao je Vlado Kerošević, umjetnički voditelj Teatra Kabare Tuzla.Najbolji glumci iz regije dolaze u Tuzlu kako bi publici pokazali zašto su cijenjeni u matičnim zemljama, a to domaćinima daje dodatnu odgovornost, ponekad i malu dozu treme, mišljenja su članovi producentsko-organizacijskog tima koji će na svojim plećima iznijeti sav teret Festivala.

Ovogodišnji XIV TKT Fest će, pored najnovijih teatarskih ostvarenja, publici ponuditi i bogat prateći program. Zijah Sokolović će svojih 40 godina umjetničkog rada obilježiti premijernim bosanskohercegovačkim izvođenjem predstave "Demokratija", a kojoj će predhoditi promocija njegove knjige nazvane po publici dobro znanoj predstavi "Glumac je glumac, je glumac". Radi se o djelu koje je, zapravo, razvojni put Zijaha Sokolovića, o ispoljavanju glume i njegovom poimanju igranja nečijih tuđih osjećaja pred publikom.

Uz to, predviđena je i pozorišno-dokumentarna izložba "Šekspir i Teatar kabare Tuzla", promocija dvotomne knjige kritika Mladena Bićanića, kao i predstavljanje digitalne monografije "Kazališni izraz mnoštva lica u stvarnosti i Teatar Kabare".

- Karakteristika Festivala je da će se publici predstaviti manje produkcijske, kmorne forme, sa do tri glumca. Značajan je broj monodrama, a program je angažiran i u duhu aktuelnih društvenih dešavanja, naveo je prof. Srđan Vukadinović.

Najbolja predstava XIV TKT Festa biće ona koju ocjeni najmjerodavniji žiri – publika, a naše sugrađane pozivamo da budu dio ocjenjivačkog tima.

B.K.