TUZLARIJE - KULTURA

18.03.2016.
Svečana mevludska noć u Turali-begovoj džamiji
Mevludska svečanost održana u četvrtak, 17. marta poslije akšam-namaza, u Turali-begovoj džamiji, jedna je od manifestacija svečanog otvorenja administrativno-poslovnog centra „Gazi Turali-begov vakuf“.

Na samom početku, riječima dobrodošlice se obratio imam Turali-begove džamije, hafiz Merim-ef. Đulović, zahvalivši se svima koji su svojim prisustvom ovu noć učinili posebnom.

Tuzlarije


Program su izveli članovi hora Gazi Turali-beg, učeči odlomke iz Kur´ana i mevluda, salavate kao i prigodne ilahije i kaside. Premijerno je izvedena kasida o Gazi Turali-begu koju je napisao Mustafa Mustačević, kojem je ovom prilikom uručena i zahvalnica. Mustačević je na poseban pjesnički način satkao prelijepe stihove o vakifu koji se smatra utemeljiteljem moderne Tuzle.

Svojim prisustvom, mevludsku svečanost uveličali su muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, pomoćnik muftije tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac, glavni imam Medžlisa Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik Medžlisa Tuzla Hasan-ef. Spahić, imami tuzlanskog Medžlisa kao i drugi predstavnici javnog, kulturnog i vjerskog života grada Tuzle .

Glavni imam, hafiz Ahmed-ef. Huskanović je govorio o značaju Gazi Turali-bega za naš grad kao i značaju dana kao što su ovi, dani radosti. “Radujmo se prilikama kao što je ova. Večerašnja noć i sutrašnji dan su prilika za radost jer ono što možemo uraditi je da sačuvamo, obnovimo i ostavimo u emanet vakufe koje imamo.” – dodao je Huskanović.

Radosni su bili i polaznici mekteba Turalibegove džamije kojima je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović uručio diplome o uspješno savladanom kur´anskom pismo. Radost na licima dječaka i djevojčica, njihovih roditelja i članova porodice dali su ovoj svečanosti posebnu notu ljepote.


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović se u ovoj svečanoj noći srdačnim riječima obratio i iskazao svoju radost zbog prisustva ovom program.

Muftija Fazlović je biranim riječima govorio o vakifima Tuzle i oblastima koje su oni smatrali važnim. Gazi Turali-beg i Behram-beg su vakifi koji su značaj učenja i školovanja prepoznali prije nekoliko stoljeća, a svojim vakufima ostavili su dubok i nezibrisiv pečat u razvoju Tuzle.

“Oni su kazali i ukazali koji je to najsigurniji put. Ostavili su džamije ali i škole, Medresu i školu za žensku djecu. To je vizija koju je Gazi Turali-beg imao osnivanjem mekteba, škole za djevojčice, i dokumenti kazaju da ih se na stotine obrazovalo u toj školi. Obrazovanje, kultura mora imati svoje materijalne podloge, a Turali-beg je ostavio velike materijalne zadužbine.” – kazao je muftija Fazlović.

Mevludska svečanost u Turali-begovoj džamiji, jedna je od manifestacija programa svečanog otvorenja administrativno-poslovnog centra „Gazi Turali-begov vakuf“ u centru grada planiran je za petak, 18. mart.

Svečana akademija ovim povodom će biti izvedena u Narodnom pozorištu Tuzla. Tokom njenog programa bit će dodijeljena plaketa reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazoviću za izuzetan doprinos u radu i ukupnoj misiji Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Fotografije: Eldin Mehmedović

Priredio(la): MIZ Tuzla