TUZLARIJE - KULTURA

19.03.2016.
Maya Sar uoči koncerta u Tuzli
Publika uvijek prepozna kvalitet
Manje od deset dana tuzlansku publiku dijeli od koncerta Maye Sar, Tuzlanke čija karijera regionalnog sjaja blista na šarolikom muzičkom nebu. Maya se opredjelila da njena muzika bude odraz njenog karaktera, emocija i onoga sa čime teži – kvaliteta bez roka trajanja i zato 26. marta, u Narodnom pozorištu Tuzla, obećava nešto drugačiji koncert kojim započinje regionalnu turneju. Binu će dijeliti sa više muzičara, profesionalaca, a, kako kaže, treme nema jer je spremna za visoka očekivanja u svom rodnom gradu.

Tuzlarije


Biti kantautorica i pjevačica koja njeguje specifičan muzički zvuk, a čije se pjesme lagano uvlače pod kožu, nije jednostavno u okruženju koje je konstantno izloženo kičastim muzičkim formama, no nije nemoguće. Naprotiv, Maya nam je otkrila da želi publici pružiti drugačije i da je raduje da se taj put, iako duži, pokazuje ispravnim. Koliko je u tome bila bitna formalna muzička edukacija, smatra li se prekritičnom, čemu teži u pedagoškom radu sa najmlađima u svom Muzičkom ateljeu te kako je izgledao put do uspjeha društveno angažovane pjesme „Moj je život moja pjesma”, koju je Maya napisala kako bi pomogla podizanju svijesti žena o prevenciji karcinoma grlića materice, pogledajte u nastavku.Iza djela Maye Sar stoji brižljivo odabrana ekipa saradnika koja profilira, ali i dozira njenu medijsku eksponiranost u mjeri koja je publici dovoljna - uvijek je ima, a ta sveprisutnost nije napadna. Čini se lagan posao, no nije. Sama Maya kaže da nije lako odabrati ljude sa kojima želite raditi, ali u svemu je bitna intuicija kojoj ona kao autorica svojih brojnih hitova itekako vjeruje.

„Reference su bitne, ali ako se energije ne podudare ja saradnju ne forsiram, jednostavno ne mogu protiv sebe. Tako je i kada biram svoje saradnike, ali i ljude kojima sam ja saradnik. Imam nultu toleranciju kada je pitanju kvalitet i čvrsto stojim iza svega što uradim“, kazala je Maya koja je imala priliku predstavljati našu zemlju i na takmičenju za najbolju pjesmu Europe što smatra dragocjenim iskustvom.

Tuzlarije


Tuzlarije


Iako turneja „Live in theatre“ ne podrazumijeva glamuroznu scenografiju poput one za Eurosong, Maya kaže da je ambijent pozorišta najprikladniji za muziku koju od 2010. godine s puno ljubavi poklanja publici. Vjerujemo da će poštovaoci njenoga rada uživati u onome što turneja donosi barem onoliko koliko smo mi uživali tokom realizacije ovoga intervjua.

B.K/S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice