TUZLARIJE - KULTURA

22.03.2016.
12. Dani mladih Tuzle
Najava premijere predstave „Ljepotica i zvijer“

Premijera predstave „Ljepotica i zvijer“ bit će izvedena u okviru 12. DANA MLADIH TUZLE na sceni BKC-a. Prva premijera je u srijedu 23.3.2016. godine u 19:30h, premijera II bit će izvedena u četvrtak 24.3.2016. u 19:00 h, a III premijera u 21 h. Ljepotica i zvijer je ispitna predstava polaznika starije grupe Napredne faze Dramskog studija 2015. Rediteljski rad na predstavi potpisuje Adnan Mujkić, a saradnica u radu je Nadina Zubčević.

Tuzlarije


Predstava je sačinjena od mozaika teatra sjenki, dizajna svjetlosnih efekata i pratećih songova na sceni. Riječ je o predstavi koja se dramskom igrom bori portiv društvenih predrasuda. Uloga naratora verbalno skicira tok događaja smješten u historijski kontekst početka Drugog svjetskog rata.

Tuzlarije


Dramatizacija bajke doprinosi oslobađanju karakternih osobina likova i prevazilaženju nametnutih predrasuda, metaforično predstavljenih antagonizmom ljubavi i mržnje. Likovi su pozicionirani prvenstveno u krčmi kao stjecištu kulturološko-političkih zbivanja i mjestu koje predstavlja prozor u svijet izvan zidina tragikomičnog scenarija.
Tuzlarije

Pokretač dramske radnje je ispovijedna priča junakinje Belle koja vođena spletkama maćehe postaje kupoprodajni pehar u pregovoru sa ratnim veteranima. Lik Belle predstavlja savremenu Antigonu u borbi za porodičnu pravdu. Kontekst historičnosti i vojna terminologija označava ratna dešavanja.

Tuzlarije


Začarani svijet bajke čini splet scenskih pokreta koji su melodijski integrisani u umjetnički kreiranu pozorišnu priču zasnovanu na vizuelnoj metamorfozi zvijeri u ljudsko biće. Minimalistički scenografski koncept i glumački angažman su uvertira kreativnom dizajnu igre sjenki, svjetla i govora tijela stavljenog u funkciju deskriptivnih dramskih cjelina, sa naglašenom antiratnom porukom ljubavi i društvene harmonije.

Predstava "Ljepotica i zvijer" je predviđena za izvođenje u dnevnim terminima za učenike, te su večernji termini namijenjeni ljubiteljima pozorišne umjetnosti predviđeni za srijedu 23.3.2016. u 19:30 h i četvrtak 24.3.2016. u 19:00 h i 21:00 h. Predstave se izvode na sceni BKC-a TK.