TUZLARIJE - KULTURA

23.03.2016.
Na krilima mašte sa Merimom Muminović
Mlada umjetnica Merima Muminović iz Tuzle upriličila je četvrtu po redu samostalnu izložbu u Bosanskom kulturnom centru TK. Izložba pod nazivom «Na krilima mašte» donijela je 35 radova koji su rađeni tehnikama ulje na platnu i mokro na mokro.



- Moram se zahvaliti mojim prijateljima iz Pozorišta mladih Tuzle bez kojih moji uspjesi ne bi bili to što jesu. Oni su moj velika oslonac i podrška, i svakodnevno mi daju vjetar u leđa podržavajući moj umjetnički rad. Također, zahvala ide i BKC-u koji mi je, kao i na prethodnim izložbama, ustupio prostor – kazala je Merima za Tuzlarije.

Tuzlarije


Merima u svom likovnom izražaju preferira jednu od najzahtjevnijih tehnika, ulje na platnu, pomoću koje projicira svijet obojen ljubavlju, prijateljstvom i nadom, zapisala je Senada Užičanin u katalogu pripremljom za ovu izložbu.

- Autorica uspješno gradi vlastiti likovni izraz tragajući za impresijom koja nudi recipijentu likovne umjetnosti nepresušni izvor nijansi. U njenim postavkama čovjek nije usamljeni lik nego je vječni tražilac prijateljstva između prirode i paralelnih dimenzija umjetnosti. Život oslikan bojama autorice predstavlja kulturolški dijalog slikarskog kolorita i konzumenta umjetnosti – dodala je Užičanin.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Merima Muminović rođena je 25.04.1987.god. u Tuzli gdje trenutno i živi. Obrazovanje je stekla u Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa psihičkim i fizičkim smetnjama u Tuzli. Od 1994.god. član je Centra „Koraci nade" gdje aktivno učestvuje u aktivnostima kreativnog izražavanja. Za Najtinejdžerku u kategoriji mladi sa posebnim potrebama Općine Tuzla proglašena je 2005. godine. Svoje likovne radove izlagala je na izložbama u Sarajevu, u Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu, te je 2005. i 2008.god. učestvovala na internacionalnom takmičenju mladih umjetnika sa invaliditetom u Tirani-Albanija i osvojila specijalnu nagradu. Merima Muminović član je Udruženja likovnih umjetnika TK, na čijim je selektivnim izložbama izlagala svoje radove. Sa udruzenjem URDS učestvovala je na likovnoj koloniji u Bijeljini gdje je bila jedini prestavnik grada Tuzle. "Moj život u umjetnosti" treća je samostalna izložba Merime Muminović, a prva u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.

Izložba, koja se održava u okviru 12. Dana mladih Tuzla, ostaje otvorena do 25. marta.

S.P.


Osmrtnicama ba smrtovnice