TUZLARIJE - KULTURA

29.03.2016.
Mart, mjesec radosti za djecu iz Lukavca
Humanitarna organizacija World Vision BiH, razvojno područje Ozren, u mjesecu martu organizovala je niz aktivnosti za djecu koja imaju poteškoće u razvoju. Riječ je o djeci koja pohađaju nastavu u osnovnim školama “Lukavac Mjesto”, “Puračić” i “Poljice”, a sa kojima aktivno rade profesionalci iz Udruženja “Mali Svijet” Lukavac, u sklopu projekta Zaštita djece.

Kako bi se djeca osjećala prihvaćenima od strane drugih, ali i kako bi drugi pokazali više senzibilnosti, poštovanja, ljubavi i empatije, organizovane su manifestacije u kojima su aktivno učešće uzela i djeca sa poteškoćama u razvoju.

Škola atletike u obnovljenoj fiskulturnoj sali

Početkom mjeseca marta za djecu iz Osnovne škole “Lukavac Mjesto” organizovana je škola atletike, gdje su djeca imala priliku sa trenerima atletike da aktivno učestvuju na treningu i osjete kako teče jedan trening osobe koja se namjerava baviti atletikom. Cilj ovog treninga bio je da se kod djece razvija koordinacija i motorika, te da im se od malih nogu stvara navika o zdravom načinu života, o dobrim stranama bavljenja sportom, te o poboljšanju njihovog fizičkog razvoja.Inače, uz Opštinu Lukavac, projekat obnove fiskulturne sale u ovoj školi u vrijednosti 50 hiljada KM, podržala je i finansirala organizacija World Vision. Renoviranjem postojeće fiskulturne sale stekli su se kvalitetniji i bezbjedniji uslovi za izvođenje nastave tjelesnog odgoja i obrazovanja za više od 490 osnovaca koji pohađaju ovu školu.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Festival dječije pjesme "U susret proljeću"

Sredinom marta organizovana je manifestacija za djecu iz svih osnovnih škola sa područja Lukavaca pod nazivom “U susret proljeću”, gdje su po prvi put javno nastupala i djeca koja su uključena u rad World Vision, ali i rad Udruženja “Mali svijet”. Djeca sa teškim oboljenjima, poput autizma, Daunovog sindroma i slično su pjevala, plesala, recitovala i zabavljala se sa drugom djecom, koja su ih uz smijeh i pjesmu podržali i na taj način ih ohrabrili za dalje javne nastupe.Tuzlarije


Tuzlarije


Predstava "Hoću da se igram" oduševila mališane

Kao završnu aktivnost u martu, mališani iz tri osnovne škole danas su u lukavačkom Domu kulture pogledali predstavu “Hoću da se igram”, u produkciji Teatra Kabare i Pozorišta mladih Tuzla. Nekima je ovo bio prvi put da gledaju pozorišnu predstavu, a oduševljenje i sreću nisu mogli sakriti sa svojih lica.Predstavu za djecu “Hoću da se igram” čini niz situacija koje proizilaze iz dječje književnosti i poezije. U predstavi su igrali Sanela Babić, Emina Goletić, Adnan Mujkić i Emir Ibrahimović. Režiju potpisuju Sanela Babić, docentica na Akademiji dramskih umjetnosti Tuzla, kao i Emina Goletić, viša asistentica na istoj akademiji. U ovoj predstavi djeca se zapravo bune zbog teških ruksaka, kao i zbog svega onoga što sputava njihovu maštu, smijeh, djetinstvo u današnjem vremenu.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Cilj svih navedenih aktivnosti jeste da se podsjete i senzibiliziraju djeca na potrebu zaštite djece od svih oblika diskriminacije. Napominjemo sve još jednom da smo svi drugačiji, ali jednaki, te da nas kao takve svi trebaju prihvatati, navode iz World Vision BiH.

S.P.