TUZLARIJE - KULTURA

15.04.2016.
Obilježavanja Svjetskog dana plesa
Univerzitetsko sportsko društvo u saradnji sa Centrom za sport, Fakultetom za tjelesni odgoj i sport i Univerzitetskim plesnim klubom organizirali su 15. aprila press konferenciju povodom predstojećih aktivnosti.

Tuzlarije


Dana 28. aprila organizirat će povodom obilježavanja Svjetskog dana plesa zabavno veče koje će se održati u Hotelu Tuzla (restoran “Breza”) sa početkom u 19:30h za sve studente, zaposlenike UnTz, građanstvo i plesne klubove.

„Sada već možemo reči da je ovo tradicionalna manifestacija i nadamo se da će u budućnosti nastaviti se organizovati ovakve i slične manifestacije koje bi sigurno doprinjele razvijanju kako plesne tako i opše kulture. Osnovni cilj obilježavanja Svjetskog dana plesa podići svijest o značaju bavljenja plesom, potaknuti sve starosne dobi da se bave plesom kao rekreacijom. Uticati najprije na lokalne i druge nivoe vlasti na stvaranju povoljnog okruženja za zdravo življenje” rekao je Senad Softić, predsjednik Upravnog odbora Univerzitetskog plesnog kluba.

Sponzori ove manifestacije su Turistička agencija „Sol Azur“ koja nagrađuje putovanjem za dvoje, Gimnastički klub Tuzla (putovanje za dvoje na Svjetski kup u Gimnastici u Osijeku), Zumba with Jasmina (besplatan trenažni proces), Fitnes by Jasko (besplatan trenažni proces), cvjećara Princess (poklon bon), Kino Kaleidoskop, frizerski salon „Capelii“.

Svjetski dan plesa  slavi se od 1982. godine 29 aprila i širom svijeta čitaju se međunarodne i nacionalne poruke ljudi neraskidivo vezanih uz ples. UNESCO-ov Međunarodni odbor za ples Međunarodnog pozorišnog instituta za ples ITI pokrenuo je ovu inicijativu, a izabrao je dan rođenja začetnika modernog baleta i jednoga od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea za Svjetski dan plesa.
Upriličeno je i potpisivanje Sporazuma o saradnji između Univerzitetskog sportskog društva i Atletsko rekreativnog kluba “Rekreativci Tuzla”.

“S obzirom da Univerzitetsko sportsko društvo ima dosta zajedničkih ciljeva kao i Atletsko rekreativni klub „Rekreativci Tuzla” od kojih je jedan i skretanje pažnje o bitnosti bavljenja rekreacijom za psihofizičko zdravlje pojedinca, smatramo ovo umrežavanje opravdanim. Potpisivanjem ovog Sporazuma obje strane će nastojati u skladu sa svojim mogućnostima pomagati rad i djelovanje nudeći jedni drugima stručnu, kadrovsku i infrastrukturalnu podršku”, rekao je prof. dr. Zamir Mrkonjić predsjednik Univerzitetskog sportskog društva.

Predsjednica Atletsko rekreativnog kluba „Rekreativci Tuzla” Ajla Huremović izrazila je zadovoljstvo i nada se da će se potpisivanjem Sporazuma zajedničkim snagama uspjeti podići na još veći nivo svijest svakog pojedinca o značaju bavljenja različitim vidovima rekreacije.

Na tragu potpisanog sporazuma 16. aprila sa početkom u 10h u saradnji sa Atletskim rekreativnim klubom „Rekreativci Tuzla” organizirat će se čišćenje staze za trčanje i okolice u okviru Kampusa Univerziteta u Tuzli. „Ovim bi stekli preduslove za otvaranje sezone trčanja svim zainteresovanim studentima i građanstvu u predviđenim terminima.
Ovom prilikom pozivamo sve studente, zaposlenike i građanstvo da se odazovu akciji čišćenja” rekako je dr. sc. Tarik Huremović voditelj Centra za sport Univerziteta u Tuzli.

.