TUZLARIJE - KULTURA

23.04.2016.
Konjic: Prvo mjesto za dramsku sekciju JU KŠC ‘’Sv. Franjo’’ Tuzla
Stručni žiri u sastavu: Muhamed Hamica Nametak, Jasmina Čelebić Tanović, Ivo Krešić je na 14. Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Bosne i Hercegovine održanom u Konjicu u periodu od 16.04.-23.04. 2016. godine jednoglasno dodijelio osam nagrada predstavi ‘’Novela od Stanca’’ autora Marina Držića, a u režiji Ivane Milosavljević. Predstavu izvode članovi dramske sekcije Katoličkog školskog centra Sveti Franjo Opća gimnazija Tuzla iz Tuzle.

Tuzlarije


Nagrade su slijedeće:

•NAGRADA ZA PREDSTAVU U CJELINI-Osvojeno PRVO mjesto
•NAGRADA ZA REŽIJU-PRVA nagrada: Prof. Ivana Milosavljević
•NAGRADA ZA GLUMAČKA OSTVARENJA: Viktor Knežević- ZA ULOGU STANCA, Luka Spasojević- ZA ULOGU DŽIVE
•Nagrada za autorsku muziku: Tatjani Todorović (klavijatura), Viktoru Kneževiću (gitara) i Šejli Hurić (pjevanje)
•NAGRADA ZA KOSTIME
•NAGRADA ZA KOREOGRAFIJU
•NAGRADA ZA SCENSKI GOVOR

Na 15. Festivalu srednjoškolskog teatra BiH (od 18. do 22. aprila) u Travniku, stručni žiri u sastavu: Ljubica Ostojić, Sonja Goronja i Oliver Jović donio je odluku da se dodijele dvije nagrade za predstavu ‘’Novela od Stanca’’: Nagrada za ansambl igru i nagradu za glumačku igru i kreaciju Luki Spasojeviću.

Tuzlarije


Tuzlarije


Predstava ‘’Novela od Stanca’’ autora Marina Držića je premijerno izvedena 19.04.2016.godine na sceni Doma mladih Tuzla gdje su se uz uspješnu saradnju odvijale i pripreme za realizaciju ove predstave. Predstavu je režirala Ivana Milosavljević.

Više o predstavi:

´´Novela od Stanca´´ Marina Držića je kratka komedija od jednog čina u nekoliko prizora i u dvanaesteričkim stihovima.  Napisana je 1550. godine za pir dubrovačkog plemića Martolice Zamanjića, na kojemu je i praizvedena. Ova Držićeva komedija je spoj pastorale i farse. Naivnost seljaka Stanca, koji dolazi u grad Dubrovnik ne bi li prodao nešto robe za vrijeme karnevala, biva iskorištena od strane tri mladića koji sebi traže zabavu i razonodu te mu čine ´´novelu´´ odnosno šalu. Držić prikazuje suprotnost između starosti i mladosti, sukob generacija, lakovjernost i ljudsku čežnju za mladošću. Radnja predstave se odvija na trgu u doba renesanse, pa je u skladu s tim zadržan dubrovački dijalekt. Kostimi, maske, scenografija, muzika su rađeni sa naznakama tog doba kako bi se prikazao realistički isječak iz života renesansnih Dubrovčana. Igra i igranje kroz prerušavanje u različite likove, služi kao sredstvo poigravanja, zbijanja šale sa starcem Stancem.

U predstavi igraju: Viktor Knežević, Luka Spasojević, Šejla Hurić, Amar Popara, Dario Brkić, Dorotea Josić, Sandra Pejić, Ivana Biberović, Viktorija Ivanić, Ena Tabukčić, Dijana Sadiković, Pelka Jovičić, Tatjana Todorović-autorska muzika, Amila Žero-Svjetlo.

Rad na tekstu, dijalekt: Prof. Alen Matošević

Plakat, fotografije, oslikavanje scenografije: Prof. Boris Pejić

Kostimi: Sponzor Udruženje ‘’Nova ženska inicijativa’’

Ivana Milosavljević (Prof. pedagogije-psihologije, glumica):

‘’Ushićena sam i zahvalna što su ove nagrade došle u Tuzlu. Veoma je važno njegovati ljubav prema pozorišnoj umjetnosti kod mladih ljudi i razvijati njihove različite talente. Uz podršku ravnatelja mr. Vlatka Rosića i direktorice Opće gimnazije mr. Žane Altumbabić, Doma mladih Tuzla, Udruženja ’’Nova ženska inicijativa’’, profesora, roditelja, te kolege Envera Hasića, uz izuzetan angažman učesnika dramske sekcije ova predstava je uspješno doživjela svoju premijeru i svoje festivalske rezultate. Također, određene teatarske grupe su nas pozvale na gostovanja u njihovim matičnim kućama te se nadamo da ćemo ostvariti i ovaj vid suradnje. Ova predstava je prijavljena na još nekoliko festivala što domaćih to i zemalja regiona te se nadamo da će Marin Držić i duh renesanse koji mi prenosimo oživjeti i u drugim teatarskim centrima.’’

Luka Spasojević, nagrađeni učenik:

‘’Iza mene je vrlo uzbudljiv i uspješan tjedan u kojem smo moja profesorica i prijatelji iz dramske sekcije finalizirali više mjesečni trud glede pripreme i izvedbe predstave Novela od Stanca. Presretan sam što je predstava imala izuzetan uspjeh kod žirija i publike na nedavno održanim festivalima. Zahvaljujem se, u prvom redu, našoj profesorici Ivani kao i mojim prijateljima iz dramske sekcije bez čije podrške ni ja ne bih ostvario zapaženu ulogu u ovoj predstavi. Nadam se da ćemo i u vremenu koje je pred nama i dalje vrijedno raditi i osvarivati dobre rezultate.’’