TUZLARIJE - KULTURA

28.04.2016.
U Tuzli 9. maja premijera predstave “Srebrena krv”
Potresna sudbina dvojice braće i sramota Evrope i svijeta
U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli će simbolično, 9. maja ove godine, na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, biti premijerno izvedena predstava “Srebrena krv”, koju režira poznati tuzlanski glumac Nedim Malkočević.

Tuzlarije


U predstavi koja govori u genocidu u Srebrenici, pored Malkočevića, koji će igrati dva lika, igrat će i novinar Samir Karić, koji je svoje prvo pozorišno iskustvo stekao u poznatoj predstavi “Klasni neprijatelj”, koju je režirao Haris Pašović.

Povodom premijernog izvođenja predstave, danas je održana pres konferencija na sceni gdje će biti i izvedena predstava. Na sceni, pored vagona i šina, koji će se nalaziti u predstavi, novinarima su se obratili Malkočević, Karić i Edis Bajić, direktor BKC-a i producent predstave.

Tuzlarije


- Vjerovatno se pitate otkud vagon na sceni? Vagonom smo, simolično, željeli da povežemo holokaust i genocid u Srebrenici. Vi znate da su Jevreji uglavnom u vagonima prisilno transportovani, a da je Srebrenica poznata po rudnicima u kojima se koriste vagoni. Evropa i svijet su nakon holokausta rekli “Nikad više”, ali se zločin, genodic, dogodio 1995. godine u srcu Evrope – kazao je Karić.

On je napomenuo da posljednjih 15 godina na pozorišnim scenama u našoj zemlji ne postoji predstava koja tematizira genocid u Srebrenici, a da još uvijek, 21 godinu poslije, nije urađen ni ozbiljan film o ovoj temi.

Malkočević je kazao da “Srebrena krv” prati sudbinu dvojice braće koji trebaju krenuti pješke šumama prema slobodnoj teritoriji.

-Predstava je puna simbolike, od imena naših likova, do datuma premijere. Radi se o dvojici braće koji su obrazovani mladi ljudi, koji žele da slobodno i sretno žive. Međutim, njihove nade se gase padom Srebrenice i suočavanjem sa najvećim zlom u Evropi poslije 2. svjetskog rata – kazao je Malkočević.

Inače, ovaj glumac, koji spada u red najboljih glumaca njegove generacije u našoj zemlji, prvi put režira predstavu koja se bavi ovako teškom i ozbiljnom tematikom.

- Radio sam ranije neke predstave za djecu, ali ovo je moja prva veća režija, a kada vidimo temu, onda ta odgovornost postaje znatno veća. Glavna poruka ove predstave jeste šamar svim onima koji su odgovorni za ono što se deilo. Moj posao, kada radim neku ulogu, jeste da se približim tom nekom karakteru i da se postavljam u date okolnosti koje su bile. Da se u tako nešto nešto postavim, to je nezasmislivo, ja ne znam kako bi to izdržao, to što su ti ljudi prošli – poručio je Malkočević.

Izvršni producent Bajić se zahvalio Vladi Tuzlanskog kantona koja je dala podršku ovom projektu, te naglasio da će ova kulturna ustanova uraditi sve kako bi ova predstava bila urađena na najvišem nivou.

- Ne treba ni podjećati koliko je nama važna ova tema. Najmanje što možemo uraditi da sačuvamo djećanje na genocid u Srebrenici jeste da uradimo jednu ozbiljnu, ali i potresnu predstavu. Nakon premijernog izvođenja, igrat će se još nekoliko repriza. Međutim, najvažnije je da ćemo igrati za škole, za djecu koja nisu bila ni rođena kada se desio genocid. Oni moraju da njeguju sjećanje na najveću bosansku ranu – poručio je Bajić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


U Tuzli trenutno vlada veliko interesovanje za ovu pozorišnu predstavu.

S.P.