TUZLARIJE - KULTURA

28.04.2016.
Bosanski kulturni centar TK Tuzla obara rekorde i u 2016. godini
U vrijeme kada je kultura luksuz, za svaku je pohvalu da u BiH djeluju još uvijek ustanove koje kulturu doživljavaju kao potrebu prezentirajući je kroz mnogobrojne, raznovrsne, ali i kvalitetne programske sadržaje.

Jedna od rijetkih ustanova kulture, koja ne samo da kulturu doživljava kao potrebu, već i kao promociju i podsticaj bh. umjetnicima i kulturnim djelatnicima, organizacijama i drugim ustanovama kulture je i JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona. Ne može se reći da ta misija ove ustanove nije dugogodišnja, ali svoj vrhunac u promociji kulture doživjela je upravo u proteklom periodu od januara do kraja aprila 2016. godine.

Tuzlarije


Uposlenici JU BKC TK – a Tuzla na čelu sa v.d. direktorom Edisom Bajićem uspješno su završili i dočekali kraj i 2015. godine, a kada se činilo da je ostvaren maksimalan učinak u broju, kvalitetu i posjećenosti manifestacija i događaja uslijedio je novi rekord. Naime, poredeći u odnosu na isti period prethodne 2015. godine svojim trudom, zalaganjem i radom uspjeli su realizovati čak 34 događaja više.U periodu januar – april 2016. godine realizovano je 113 događaja, koje je posjetilo oko 30.000 ljudi. Održano je 8 izložbi, 16 koncerata, 2 festivala, 2 projekcije filma, 8 scenskih događaja, 49 kongresnih aktivnosti. Na sceni JU BKC TK – a Tuzla prikazano je čak 17 predstava, a rekord je u odnosu na prethodnu godinu već oboren kada je riječ o promocijama knjiga, jer je u protekla četiri mjeseca promovisano 11 knjiga, a u 2015. samo 9 za cijelu godinu.

I nisu to samo cifre, već se vodilo računa i o programskim sadržajima, njihovoj raznovrsnosti i kvalitetu. U dobro isprofilisanom programu posjetioci su mogli u Galeriji BKC – a Tuzla vidjeti radove Darka Šobota, bh. autora iz Sarajeva nagrađenog u kategoriji skulptura i instalacija na 8. Bijenalu umjetnosti minijature BiH održanom 2015. godine u produkciji JU BKC TK – a Tuzla, pa također nagrađenih autora sa 19. Selektivne izložbe članova ULUTK – a Borisa Pejića, Mustafu Beširevića i Nisada Hamzića, kao i mnogobrojne domaće autore koji su se predstavili u okviru 20. Revijalne aprilske izložbe članova pomenutog udruženja.Pored ovih održane su još izložbe fotografija Faruka Ibrahimovića a u znak sjećanja književnika i publiciste Atifa Kujundžića, zatim izložba fotografija „Atlete srca“ kojom se željelo dati doprinos rezultatima bh.reprezentativaca u sjedećoj odbojci i izložba „Bosanska ljepota, tradicija i rad“ kao podsticaj domaćoj izradi rukotvorina i bh. tradiciji. Ostvarena je saradnja sa BKC Kalesija, Arhivom TK – a i Kulturnim centrom iz Bugojna kroz izložbu „Klik“ 2015 i Predstavu „Tamo gdje sunce zalazi“ Teatra Fedra.Koncertima umjetničke muzike napravljeni su pomaci u promociji iste, a nakon više od 7 godina gostovao je i Simfonijski orkestar.Riječ je o muzičarima sa Konzervatorija za muziku i balet iz Maribora. Koncert je održan u saradnji sa UG Slovenačkog porijekla Tuzla i Ambasadom R Slovenije u BiH.

BKC Tuzla bio je suorganizator i Prvog Bh. Piano festa „Tattile“ u okviru kojeg su promovisani mladi i talentovani pijanisti iz svih krajeva BiH. Kada govorimo o festivalima i podržavanju i promociji bh. tradicije i ove godine je održan Festival sevdalinke TK, osmi po redu. Kroz tradiciju su posjetioce vodili svojim koncertima članovi grupe „Divanhana“ i sjajna Amira Medunjanin, za koje se tražila ulaznica više.Od koncerata treba još izdvojiti u koprodukciji JU BKC TK – a Tuzla koncert Crvene Jabuke, Jelene Tomašević, Frajli. Na sceni BKC – a Tuzla prikazane su i predstave, također u koprodukciji sa udruženjima iz Sarajeva i Zagreba, „Dame biraju“, „Na komadiću Evrope“ u izvedbi stand up komičara Željka Pervana, „mEToda za brak“, „Maša i medo“ sa čak tri prikazivanja i naravno saradnja sa Pozorištem mladih Tuzla na predstavi „Ljepotica i zvijer“. Promovisane su knjige Dževada Karahasana, Sare Sabri, Ruždije Adžovića, Kemala Balilhodžića, Donne Ares, Selme Cikotića i Fikreta Muslimovića i drugih.

Svi ovi događaji realizovani su u produkciji i koprodukciji JU BKC TK – a Tuzla, ustanove koja će i u narednom periodu imati jedan uistinu veoma značajan projekat predstavu „SREBRENA KRV“ . Premijera predstave biće prikazana 9. maja, a reprize za građanstvo planirane su 10. 11. i 12. maja od 20, 00 sati. U predstavi igraju Nedim Malkočević i Samir Karić, a režiju potpisuje Nedim Malkočević . Producent je JU BKC TK – a Tuzla. Riječ je o predstavi koja tematizira genocid u Srebrenici. Pored ovog projekta u narednom periodu biće realizovan i Festival horova krajem maja u suorganizaciji sa UG „Lege Artis“ Tuzla.

U tuzlanskom „hramu“ kulture nadaju se da će do kraja juna 2016. godine dostići još bolje rezultate kada je u pitanju promocija kulture i kulturnih događaja, a sudeći po ostvarenim rezultatima novi rekordi su neizbježni.