TUZLARIJE - KULTURA

07.05.2016.
Najava 3. Festivala savremene umjetnosti ˝arTz˝

U Tuzli će od 01. do 05.juna 2016. gostovati umjetnici iz Austrije, Venecuele, UK, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Centralni događaj "Artz open air party" & "Pannonica summer seasons openinig" predvodi superstar Valentino Kanzyani na Kompleksu slanih jezera Pannonica u 20, 00

Na ovogodišnjem repertoaru Festivala „arTz“ naći će se programi iz umjetničkih disciplina: film, multimedijalna umjetnost, progressive jazz, fotografija, konceptualna/vizuelna umjetnost, likovna umjetnost, koncerti za bebe, elektronska muzika (arTz Open Air Party).

Tuzlarije

Otvorenje Festivala savremene umjetnosti „arTz“ održat će se 01.06.2016.godine. u 19:30 sati, u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla.

Festival će trajati pet dana, a održavat će se na lokacijama: Međunarodni atelje Ismet Mujezinović, Narodno pozorište Tuzla, Međunarodna galerija portreta Tuzla i na kompleksu slanih jezera „Pannonica“.

Centralni događaj ovogodišnjeg festivala biti će „ arTz Open Air Party & Pannonica Summer Seasons Opening“ – zabava za ljubitelje elektronske muzike i dobrog provoda, koju će predvoditi superstar Valentino Kanzyani uz podršku : Kristijan Molnar, Joma Maja, G Edd, Borg, Doaman, Soole. Ovogodišnjom zabavom biti će upriličeno svečano otvorenje ljetne sezone na Panonskim jezerima – turističkom atrakcijom u centru Tuzle, 03.06.2016. sa početkom od 20:00 h.

Za ljubitelje filmske umjetnosti na programu se nalazi filmski program „BAFTA“ (UK), film Andrije Dimitrijevića „Filmski putopis Karakas“ i dokumentarni film Damira Pirića „Rock´N´War“. Muzički program festivala upotpunit će travnički trio „Mustra Orchestra“ sa fuzijom jazz – ethno zvuka, kao i fantastični progressive Jazz bend, jedan od najatraktivnijih u Austriji - „Namby Pamby Boy“. Za najmlađe „arTzovce“ u saradnji sa JU“Naše dijete“Tuzla, po prvi put u Tuzli biti će upriličeni „Koncerti za bebe“ – popularni koncertni program u mnogim zemljama Evropske Unije, a ovaj zanimljivi sadržaj u Tuzli nam predstavljaju članovi beogradske organizacije "Baby Artysh".

Partneri arTz Festivala su: Grad Tuzla, Ambasada Republike Austrije u BiH, British Council BiH, Međunarodna galerija portreta, Narodno pozorište Tuzla, JKP“Pannonica“ Tuzla.Kompletan program Festivala možete pogledati na : http://artz-fest.com/program.html

Više informacija o događajima FB :
arTz Festival official event: https://www.facebook.com/events/621722084651630/
Open Air Party official event: https://www.facebook.com/events/514235818783965/
Namby Pamby Boy official event: https://www.facebook.com/events/1592407467754647/
Sve informacije na : www.artz-fest.com

Ovogodišnji arTz Festival dešava se pod motom „sELITE se vi! #kulturazasve“