TUZLARIJE - KULTURA

10.05.2016.
Premijera predstave o srebreničkoj golgoti:
˝Srebrena krv˝ kao svjedok jednog vremena
Sva slova svijeta su malo da bi se sažela srebrenička tragedija no priču o njoj ne treba zbog toga izbjegavati širiti na različite načine. Novinar Samir Karić i glumac Nedim Malkočević udružili su snage i napravili predstavu "Srebrena krv" vjerno dočaravši golgotu stradanja dva brata, srebrenička sina.

Tuzlarije


Malkočević je istako da ova predstava prati sudbinu dvojice braće koji trebaju krenuti pješke šumama prema slobodnoj teritoriji.

- Predstava je puna simbolike, od imena naših likova, do datuma premijere. Radi se o dvojici braće koji su obrazovani mladi ljudi, koji žele da slobodno i sretno žive. Međutim, njihove nade se gase padom Srebrenice i suočavanjem sa najvećim zlom u Evropi poslije 2. svjetskog rata – kazao je Malkočević.

Dio scenografije u predstavi su šine na kojima je vagon kojim su glumci, prema rijecima Karića, željeli simolično da povežu holokaust i genocid u Srebrenici..

- Vi znate da su Jevreji uglavnom u vagonima prisilno transportovani, a da je Srebrenica poznata po rudnicima u kojima se koriste vagoni. Evropa i svijet su nakon holokausta rekli "Nikad više”, ali se zločin, genodic, dogodio 1995. godine u srcu Evrope – kazao je Karić.

On je napomenuo da posljednjih 15 godina na pozorišnim scenama u našoj zemlji ne postoji predstava koja tematizira genocid u Srebrenici, a da još uvijek, 21 godinu poslije, nije urađen ni ozbiljan film o ovoj temi.

Premijeru predstave pratile su i majke Srebrenice koje su u suzama dočekale kraj ovog komada koji govori o genocidu. Čestitale su glumica i istakle da, iako se radi o teškoj temi i onome što su i same proživjele, ponosne su na glumce koji su je iznijeli na pravi način. Dodale su da ovu predstavu treba pogledati publika u Srebrenici, ali i svi ostali građani Bosne i Hercegovine.

Tuzlarije


Reprizu ove predstave možete pogledati 10., 11. i 12., maja u BKC Tuzla u terminu od 20:00 sati.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice