TUZLARIJE - KULTURA

12.05.2016.
Za vikend tri predstave
Premijera i prva repriza Vojceka i gostovanje Kauboja iz Kikinde

Ovaj vikend u Narodnom pozorištu Tuzla biće izuzetno bogat. Tuzlansko pozorište nastavlja sa obilježavanjem 67 godina rada, a u mjesecu maju će napuniti 63 godine od izvođenja prve premijere u zgradi u kojoj se nalazi i danas, a ono po čemu će se pamtiti ova godišnjica je da se dočekuje u novom ruhu. Nakon rekonstrukcije zgrade Tuzlaci u mnogo ljepšem ambijentu uživaju u Narodnom pozorištu Tuzla.

Tuzlarije


Prva premijera u ovoj zgradi izvedena je 30. maja 1953. godine. Bio je to Kočićev Jazavac pred sudom u režiji Ahmeda Muradbegovića. Obilježavanje ovog historijskog datuma traje tokom cijelog mjeseca maja i tuzlansko pozorište ga obilježava sa svojom publikom-
Za ovaj vikend Tuzlaci će moći da uživaju u novoj 469. premijeri po redu, tačnije u petak, 13. maja sa početkom u 20, 00 sati tuzlanski glumci će premijerno da izvedu Vojceka. Autor teksta je Georg Bihner, a režiju je uradio Iván Funk, reditelj iz Mađarske. Naslovnu ulogu Vojceka igra Midhat Kušljugić, a ostatak glumačke ekipe čine Ivana Perkunić, Nenad Tomić, Milenko Iliktarević, Boris Balta, Denis Hadžić, Remira Osmanović, Siniša Udovičić i Dalibor Brkić.
Vojcek je istinita priča o mirnodopskom vojniku Francu Vojceku, koji dodatno zarađuje za život kao pokusni kunić u naučnim ekperimentima. U jednom trenutku, saznaje za preljubu svoje žene Marije... Šta će biti dalje s njima, saznaće svi oni koji u petak budu u NP Tuzla.
Za one koji propuste priliku da pogledaju premijeru Vojceka, prva repriza je zakazana za nedjelju, 15. maja u 20, 00 sati.
Tuzlarije

Između dva Vojceka, u tuzlansko pozorište ugalopirat će Kauboji, odnosno u subotu, 14. maja u 20, 00 sati gostuje ansambl iz Narodnog pozorišta Kikinde. Riječ je o hit predstavi Saše Anočića, čiju režiju potpisuje Kokan Mladenović poznati reditelj iz Srbije.
Predstava se bavi pozorištem. Priča prati sudbine 57 likova koje tumači 11 glumaca iz NP Kikinda: Dragan Ostojić, Đorđe Marković, Marko Gvero, Nikola Joksimović, Branislav Knežević, Emina Elor, Miljan Davidović, Gordana Rauški, Branislav Čubrilo, Slavoljub Matić i Tanja Markov.
Za svoju vjernu publiku NP Tuzla u mjesecu maju priprema još nekoliko iznenađenja.

Priredio(la): Narodno pozorište Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice