TUZLARIJE - KULTURA

06.08.2005.
Promocija knjiga prvog predsjednika BiH
Sidran: Djela Alije Izetbegovića su sehara dokaza da nismo isti
Jedni su se borili da Bosne nema, drugi su se borili da Bosne nema, SDA se borila da je ostane i ginula za to

Promocija Izabranih djela rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Bosne i Hercegovine i Stranke demokratske akcije, koja je sinoć održana u okviru obilježavanja 15.godina od osnivanja tuzlanske SDA, izazvala je veliku pažnju u gradu, čemu svjedoči i prepuna sala BKC-a.

- Izetbegovićeva izabrana djela važna su zato što su kao jedna sehara puna argumenata, puna dokaza o tome kako niko ne može biti isti, makar koliko "Oslobođenje" sa svim svojim genijalnim novinarima "tandara-madara" izjednačavalo i u isti sepet trpalo SDS, HDZ i SDA.

To, naprosto, matematički i logički ne može biti isto jer jedni su se borili da Bosne nema, drugi su se borili da Bosne nema, SDA se borila da je išta, ikako preostalo, ako je to ikako moguće - i ginula za to - kazao je, uz ostalo, akademik Abdulah Sidran.

On je dodao kako uvijek bude izrevolitiran kada vidi kako "svijet hoće", kako oni drugi hoće, pa i mnogi među nama hoće da vrijeme, taj strašni majstor, sve to nekako zdrobi i izjednači.

- Tako će ispasti da niko živ neće znati šta jeste bila istina i na čijoj je strani bila pravda, ko jeste žrtva, a ko jeste krivac i katil - kazao je Sidran.

O Izetbegovićevim djelima govorio je njegov dugogodišnji saradnik Timur Numić. On je podsjetio da je svoju posljednju knjigu "Tajna zvana Bosna" Izetbegović pregledao i dao odobrenje za njeno štampanje samo dva dana prije smrti.

Priredio(la): Tuzlarije / avaz                


Osmrtnicama ba smrtovnice