TUZLARIJE - KULTURA

24.12.2015.
NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla
˝Da sam rijeka˝ i Nihad Mešić River ispunili Biblioteku emocijama

Sinoć je u ugodnoj atmosferi Američkog kutka upriličeno predstavljanje nove knjige Nihada Mešića Rivera, " Da sam rijeka".
Poslije prošlogodišnjeg "Četveropisa vremena" koji je predstavio uglavnom prozne tekstove koji su napisali Samija, Enisa, Džemal i Nihad Mešić, River je predstavio novi multimedijalni projekat " Da sam rijeka" tuzlanskoj publici koja je do posljednjeg mjesta popunila Američki kutak Narodne i univerzitetske biblioteke "Derviš Sušić".

Tuzlarije


Izdanje sadrži novu, sedmu, autorovu knjigu poezije i DVD koje su zajedničkim snagama producirali Grupa Lucido, Akcija Online i JU Javna biblioteka Lukavac.

U ime Američkog kutka i biblioteke prisutne je pozdravila i program najavila Sanja Dukić. Prisutni su mogli pogledati kratki film, koji su predstavili autori Mirsad Hadžić i Branislav Lukić Luka koji je ujedno osmislio i dizajn projekta. Ovo reprezentativno izdanje o kome su govorili pisci Majda Zukić Ribić i Mario Vranješ već je i prije Tuzle doživjelo promocije u Rijeci, Travniku, Somboru i Novom Sadu, a dogovorena su i nova gostovanja.


Tuzlarije


U muzičkom programu učestvovali su profesorica Biljana Šeparović koja je, nagrađena burnim pljeskom, na klavijaturama izvela Šumanovo „Sanjarenje“ te popularne melodije Henrija Mansinija – „Moon River“ i „Pink Panter“, a nastupili su i mladi muzičari Muhamed Kuljanin i Maida Džombić sa kantautorskim pjesmama i popularnom rock i pop muzikom.

Program je suvereno vodila književnica Alma Omeragić, dok je autor Nihad Mešić River, pozdravljen aplauzima nakon svake interpretacije svojih lirskih zapisa, promociju na kraju, posvetio ocu Džemalu.

Bilo je to vrlo ugodno veče koje je donijelo mnogo emocija, ali i zadovoljstva ponuđenim umjetničkim sadržajima.

Priredio(la): NUB ˝Derviš Sušić˝