TUZLARIJE - KULTURA

16.01.2016.
Narodna i univerzitetska biblioteka ˝Derviš Sušić˝ Tuzla
Održana promocija zbirke poezije ˝Slučajni prolaznik˝ Eldina Mujkića
Tuzlarije


Sinoć je u velikoj sali Narodne i univerzitetske biblioteke "Derviš Sušić", Tuzla predstavljena prva knjiga "Slučajni prolaznik", mladog autora Eldina Mujkića iz Brčko Distrikta. O knjizi su govorili profesorice književnosti Jasminka Imamović Hadžić, Belma Smajić i mr. Jasna Hadžiselimović, te književnik Anto Pranjkić i izdavač Ilija Matić, u ulozi voditeljice našla se Maida Mujčinović, a stihove je čitala Velida Kučalević.

O stvaralaštvu Eldina Mujkića prof. Jasminka Imamović Hadžić kaže da ovaj mladi pisac izrasta iz duha našega vremena, ali nesumnjivo nosi dah nekih ljepših vremena u sebi, čišćih relacija među ljudima i viteškog srca jednog zaljubljivog mladića u potrazi za idealnom dragom.

- Svaka njegova rečenica upija se u nas i drugim čulima, upravo poput blagog zvuka koji nas nježno miluje. Ponekad i počesto prenosi nas i u vlastite sentimentalne iluzije, ujedno opominjući da živimo, bačeni smo skupa sa autorom u duševne i duhovne zbiljske katastrofe, riječi su profesorice Imamović Hadžić.

Poezija, a pretežno zbirka pjesama "Slučajni prolaznik" to jeste protkana proznim pasažima zadojenim lirikom, svjedočanstvo je o prvom činu i začetak drugoga čina drame visoko razvijene intelektualne svijesti o našem vremenu, ali i bijeg od istoga u srce čisto od svake sumnje, u srce koje zna beskrajno da voli i koje traga za objektom kome će svu svoju pažnju i stvaralaštvo adresirati.

Tuzlarije


Profesorica Jasna Hadžiselimović ističe da je u pjesmama ovog mladog autora prepoznala potrebu da neko ko je čovjek, postane pjesnik.

- Glavna tema u pjesmama mladog Eldina je borba sa samim sobom. On uvjerava sebe da je zaista pjesnik i da je neko ko sebe i svoje želje za ljubavlju, svojoj dragoj, pošalje kroz najljepši medij što postoji, a to je lijepa riječ tj. poezija, kazala je profesorica Hadžiselimović.

Profesorica koja je od početaka i prvih stihova pratila književno stvaranje ovog autora, Belma Smajić, ističe da je u autorovom životu bila "Slučajni prolaznik", ali je sretna i ponosna što mladi Eldin večeras predstavlja prvu knjigu.

- Čitajući Eldinove stihove većina mladih može pronaći sebe u njima. Pročitavši ovu knjigu vidjela sam da se pjesnik lomi između poezije i proze i želim mu, da u što skorije vrijeme izda knjigu proze, kazala je profesorica Smajić.
O autoru:

Eldin Mujkić rođen je 08. Augusta 1995. godine u Brčkom, BiH. Osnovnu i srednju školu završio je u Čeliću. Trenutno je student Pravnog fakulteta u Tuzli. Prvi veliki proboj u književnim krugovima bilo je osvajanje drugog mjesto na festivalu poezije i kratkih priča (Novi Sad, 2012). U ovaj književni proboj zabilježena je i nagrada za najbolju kratku priču (Beograd, 2013.), te nagrade za najbolji scenarij i glumačko ostvarenje za predstavu "Vrišti ako me vidiš" osvojene u Konjicu na 11. Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Bosne i Hercegovine (FSDS BiH). Sudjelovao je i na mnogim drugim festivalima u regiji na kojima je postigao značajan književni uspjeh. Uz objavljivanje knjige "Slučajni prolaznik" započeo je pisati i svoj novi roman. 2016. godine UG HRAST-GUNJA, Županja, objavila mu je u Hrvatskoj knjigu "Slučajni prolaznik".

Priredio(la): NUB                


Osmrtnicama ba smrtovnice