TUZLARIJE - KULTURA

23.01.2016.
Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla
Predstavljene tri nove knjige

Na večerašnjoj književnoj tribini održanoj u velikoj sali Biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla upriličeno je predstavljanje tri nova naslova Izdavačke kuće UG Hrast Gunja: „Između jave i sna“, autorice Jasne Đug (Tuzla), predstavljač: dr.sc. Edina Šarić (Tuzla)/Ilija Matić (Županja)/čitač: Eldin Mujkić (Brčko); „Crne orhideje“, autorice Marija Mišić (Slavonski Brod), predstavljač: Damir Selimović (Tuzla)/čitač: Merima Šišić (Živinice); „Vesela družina“, autorice Mirele Salković (Tuzla), predstavljač: Melisa Hasić (Banovići)/čitač: Amra Čamdžić (Tuzla), dok se u ulozi voditeljice našla Irma Dželilović (Sapna).

Tuzlarije


O poeziji Jasne Đug, profesorica Šarić kaže da se radi o poziji koja ljekovito djeluje na ljudsko raspoloženje.
U djelu Između jave i sna, nisam naišla ni na jednu riječ koja nas asocira na mržnju, na nešto negativno. Čitajući Jasninu poeziju imate osjećaj da vam uliva lepršavost, mladost, jer je i sama autorica duhovno bogata osoba, kazala je Šarić.

Tuzlarije



Jasna Đug, govoreći o stvaranju svoje poezije ističe da kad joj dođe nagon za pisanje, on dolazi iz duše i pjesma nastaje u trenu.
Vjerujem u ljude, u dušu. Smatram da svako od nas nosi u sebi ono barem jedno zrno dobrote, samo što je neko to zrnce sakrio duboko u sebi i treba se potruditi da ga pronađe i zato se u svakoj svojoj pjesmi obraćam tom duhovnom biću u čovjeku, govori Đug.
Poezija Merije Mišić iz Slavonskog Broda refleksirana je, pomalo filozofska, a tematikom se dijeli na egzistencijalnu, ljubavnu i religioznu. Njene pjesme prožete su baš takvom ljubavlju. Prvi radovi, kao prvi koraci, na kraju će se činiti smiješni. Ali prvi koraci su presudni, kako u životu, tako i u pjesništvu. Jer izreći riječima ono najtiše, gotovo neiskazljivo i nepojmljivo, znači odvažiti se na dug i uzvišen put stvaranja, prožet usamljenošću... I ljubavlju.

Tuzlarije


Zbirka basni „Vesela družina“ je po osobnom sudu autorice Mirele Salković, moderan prikaz životinja, djeci omiljenih likova koji će im prenijeti neke bitne poruke, razigrati im maštu, potaknuti lijepe emocije i lavinu smijeha.
Profesorica Melisa Hasić kaže da je ovo djelo pravo osvježenje i može poslužiti kao podsjetnik svima nama na osnovne, prave vrijednosti u u, kao što su poštenje, zahvalnost, nesebičnost, ljubaznost itd.
Ono što je posebno zanimljivo u ovoj knjizi su naslovi, koji su ustvari poslovice, zaključuje profesorica Hasić.

Priredio(la): NUB ˝Derviš Sušić˝                


Osmrtnicama ba smrtovnice