TUZLARIJE - KULTURA

25.01.2016.
Izložba šokantnih javnih nabavki:
Šta sve plaćaju građani BiH?
Nakon Banje Luke, Sarajeva i Mostara, putujuća izložba "Mi plaćamo cijenu: Izložba šokantnih javnih nabavki u BiH" stigla je u Tuzlu. Izložba se održava u okviru kampanje “Mi plaćamo cijenu”, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), koja je pokrenuta krajem prošle godine s ciljem da se ukaže na borbu protiv korupcije u javnim nabavkama.



U prostorijama Narodne i univerzitetske biblioteke Derviš Sušić do 28. januara građani mogu pogledati šta i po kojim cijenama, daleko od očiju poreznih obveznika, kupuju bh. ustanove i institucije.

Tako su izloženi predmeti poput pepeljare vrijedne 1.300 KM, kante za otpatke od 1.700 KM, ručka koji koštao 230 KM ili rolne toaletnog papira od 5, 5 KM, a koji su plaćeni budžetskim sredstvima, odnosno novcem građana BiH.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Peter Duffy, direktor Misije USAID-a za BiH koji je prisustvovao otvaranju izložbe je kazao da u našoj zemlji postoji velika zabrinutost zbog korupcije.

"Neke procjene govore da oko 70 posto javnih nabavki ide bez javnih ugovora, odnosno poštovanja procedura o javnim nabavkama. To dovodi do plaćanja viših cijena, do manje konkurencije i manje novca za razne sektora kao što je obrazovanje, zdravstvo i slično", rekao je Duffy dodajući da se ovom izložbom nastoji skrenuti pažnja građanstva da vide šta dešava u procedurama javne nabavke.

Prema istraživanjima, prošle godine tek 25 posto javnih nabavki u BiH provedeno je putem otvorenih i transparentnih procedura, što znači da je enormnih 75 posto ugovora o javnim nabavkama dogovoreno iza zatvorenih vrata, odnosno netransparentno je potrošeno oko dvije milijarde KM, saopšteno je iz USAID-a.

Kampanja “Mi plaćamo cijenu!” trajaće dva mjeseca, a radi jasne podrške podnošenju i konačnom usvajanju 18 izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama u Parlamentu BiH, a koje su kreirale lokalne organizacije: „Account Network“, „Tender“, „Transparency International“, Fond otvoreno društvo i Udruženje poslodavaca u BiH, navedeno je iz ove organizacije.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice