TUZLARIJE - KULTURA

30.01.2016.
NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla
Predstavljene knjige ˝Žuborenje srca˝ i ˝Pločnik od smisla˝
Tuzlarije


U prepunoj sali Narodne i univerzitetske biblioteke "Derviš Sušić”, Tuzla sinoć su promovisane dvije nove knjige "Žuborenje srca", mlade autorice Amre Čamdžić (Tuzla) i "Pločnik od smisla" Melise Hasić (Banovići) u organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke "Derviš Sušić”, Tuzla i UG "Esseg", Županja.

U ulozi promotora našli su se izdavač Ilija Matić, te profesorice Belma Smajić, dr. sc. Edina Šarić, mr.sc.Jasna Hadžiselimović i Jasminka Imamović Hadžić.

Pjesme iz knjige "Žuborenje srca" čitala je autorica Mirela Salković, a odlomke iz knjige "Pločnik od smisla" Hasreta Salkić. Za muzički ugođaj zadužen je bio Dalibor Milanović, učenik prvog razreda Srednje muzičke škole iz Tuzle, a kroz ovu književnu večer vodila nas je Irma Dželilović.

O poeziji mlade autorice Amre Čamdžić, profesorica Belma Smajić kazala je da je autorica u njima iskazala sva svoja osjećanja, ljutnju, sreću, ljubav i sve svoje emocije, nije se libila u njima prikazati.

Tuzlarije


Profesorica Šarić ističe da je najveća odgovornost promotora interpretirati nečiju dušu.
- Amra se odlučila da sa svima podijeli svoje emocije. Fascinantno mi je da stil kojim ona promišlja o životu i okruženju, govori da se radi o jako zreloj i duhovno obogaćenoj osobi koja ima bogato životno iskustvo, a ustvari je to mlada djevojka.

Autorica Čamdžić zahvalila se svima na podršci kazavši da je najviše uživala dok je stvarala svaku pjesmu posebno, dok se pjesma rađala u njoj, a ova divna večer je zapravo, završna ceremonija.

O knjizi "Pločnik od smisla", mr Jasna Hadžiselimović kazala je da njeno stvaranje predstavlja osebujno, jedinstveno, duboko i široko pisanje za ovako mladu autoricu.

- U ovoj mladoj ženi spoznala sam osjećaj dubine spoznaje svijeta kao i njen izvanredan osjećaj da ga pokaže i prikaže na najbolji način, kazala je Hadžiselimović.

Tuzlarije


Melisin rad i razvoj ličosti, sfere interesovanja, kako u knjizevnosti, tako i izvan nje, od njenog prvoga razreda Srednje medicinske skole Tuzla, prati njena profesorica bosanskog jezika i književnosti Jasminka Imamović - Hadžić.

- I ona je, kao i niz talentovanih učenika, iskazala želju da mi u tim ranim, osjetljivim, krhkim godinama života odškrine svoju dušu, da na uvid svoje pjesme. U njima se odmah mogao prepoznati, ne samo jak potencijal, već u većoj mjeri, i u jednom pogledu izgrađen pjesnik. Stoga mi je draže da je u četvrtom razredu odlučila da se izrazi putem romana koji je ukomponovala tako što je zbirku priča povezala nevelikim brojem pjesama. Jednu od ranih pjesama smo poslale na literarni konkurs u Novom Sadu gdje je dobila drugu nagradu. Melisu i vrstu njenog stvaralaštva dobro poznajem i prije no što je dostojanstveno i iz najljepših pobuda počela nositi hidžab, riječi su profesorice Imamović – Hadžić.

Melisa Hasić u svojoj prvoj knjizi govori o ljubavi između da prijatelja i traženju smisla o životu kroz odrastanje.

- Pločnik od smisla je proza u kojoj je uvezano mnogo pjesama koje predstavljaju moje odrastanje i moje sazrijevanje. Sve što sam spoznala o životnim vrijednostima, ljubavi i svemu što je bitno u životu prenjela sam u svoju prvu knjigu, kazala je Melisa Hasić.

Priredio(la): NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice