TUZLARIJE - KULTURA

26.02.2016.
Reagovanje Fatmira Alispahića na saopćenje NUB ˝Derviš Sušić˝
Tuzlarije


Na jučer objavljeno saopćenje menadžmenta Narodne i univerzitetske biblioteke "Derviš Sušić" Tuzla, kojim je otkazana matineja u povodu 50. godišnjice od objavljivanja "Memoara Živka Crnogorčevića", reagovao je mr.sc.Fatmir Alispahić, koji je trebao biti jedan od predavača, a u saopćenju Biblioteke je njegovo "djelovanje u vezi sa paradžematima" navedeno kao razlog za otkazivanje matineje.

U nastavku prenosimo dijelove Alispahićevog reagovanja koji se odnose na saopćenje Biblioteke. Pod naslovom Ovo je staljinistički udar na akademske slobode!, Alispahić piše:

Objavljeno je zvanično saopćenje tuzlanske Biblioteke da se otkazuje moje stručno predavanje, kao magistra književno-historijskih nauka, pod klevetničkim izgovorom da podržavam tzv. paradžemate. Ja sam još prije dva dana u mnogim sarajevskim medijima demantirao ove optužbe iz Islamske zajednice, jer sam rekao da sam dva nezavisna džemata posjetio kao tv reporter, s ciljem da javnost čuje i drugu stranu priče, te da to nema nikakve veze sa mojom eventualnom podrškom ovim strukturama. Tuzlanska Biblioteka je time svjesno plasirala laž koja, i kad bi bila istina, nema nikakvu pravnu težinu. Gdje to piše da onaj ko podržava tzv. paradžemate mora izgubiti građanska i ljudska prava?!

U nastavku Alispahić kaže: Kakve veze ima književno-historijska struka sa nekakvom dnevno-političkom temom? Kakve veze ima Biblioteka sa poslovima Islamske zajednice i ukidanjem tzv. paradžemata? Samo u fašističkom poretku su i partija, i država, i društvo, i vjera - bili jedno te isto, te dodaje: Za mene je ovo fašistički udar na naučne slobode, na slobodu akademskog života u jednom gradu, na slobodu i ljudska prava jednog intelektualca, kojemu se otkazuje već zakazano predavanje o memoarima tuzlanskog podnačelnika Živka Crnogorčevića, jednog od najvažnijih Tuzlaka u povijesti.

O tvrdnji da podržava paradžemate Alispahić kaže: Optužba o mojoj podršci tzv. paradžematima, kao nečemu što svjedoči navodni muslimanski ekstremizam, pada u vodu samom činjenicom da sam želio držati predavanje o autoru koji pripada srpskom kulturnom krugu, kao što sam prije nekoliko godina reafirmirao tuzlanskog pisca Radovana Jovanovića. Upravo ove godine sam iz zaborava otrgnuo muftiju Kurta i njegov herojski čin spašavanja tuzlanskih Srba i Jevreja. Besmislene su te optužbe na moj račun.

Svoje reagovanje Alispahić završava riječima: Ovo nije prvi put da se u Tuzli krše moja građanska prava te dodaje: Ali, ovo je prvi put da se na ovaj način otkazuje već zakazana kulturna manifestacija. Vjerujem da će uskoro budućnost moje rodne Tuzle ugledati slobodnije dane.

Fatmir Alispahić je najavio da će ovaj slučaj imati sudski epilog.


Vezani tekst:
NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla
Saopćenje o otkazivanju matineje u povodu 50. godišnjice od objavljivanja ˝Memoara Živka Crnogorčevića˝

Osmrtnicama ba smrtovnice