TUZLARIJE - KULTURA

05.04.2016.
Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla
Organiziran stručni seminar za bibliotekare


Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla domaćin je dvodnevnog seminara za bibliotekare „Prelazak na COBISS3 /Katalogizaciju“ koji je organiziran u saradnji sa Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom BiH.
Predavanja su organizirana od strane instruktorica Nevenke Hajdarović i Dženane Tuzlak, ispred Virtualne biblioteke BiH (VIBBIH Centar).

Tuzlarije


Seminar su pohađali bibliotekari iz NUB „Derviš Sušić“ i Univerziteta u Tuzli.
Ovaj kurs je dio implementacije COBISS 3 u BiH. Značajan je u tome što daje mogućnost kontinuiranog nastavka rada bibliotekara pri katalogizaciji bibliotečke građe uz upotrebu programske opreme COBISS, riječi su Indire Alijagić, rukovodilac Službe za nabavku i obradu bibliotečke građe u NUB „Derviš Sušić“ Tuzla.

Tuzlarije


U sistemu COBISS.BH tuzlanska biblioteka djeluje od uspostavljanja sistema u BiH, a Univerzitet u Tuzli postao je član 2010. godine.
Biblioteka „Derviš Sušić“ krupnim koracima prati nove tehnološke novine, a jedna od njih je COBISS servis koji za cilj ima boljitak efikasnosti samog rada, pri obradi bibliotečke građe, a što će se reflektirati na automatiziranu posudbu iste.
Prema riječima, direktora Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, dr.Ismeta Ovčine Cobiss 3 predstavlja jedan veći stepen korištenja ovog sistema i uloga ovakvih edukacija jeste da bibliotekari prate novine u ovom sistemu.
Za korisnike biblioteka značajna je ova promjena jer će se na mnogo lakši i brži način doći do podataka koje ovaj sistem pruža, kazao je Ovčina.

Priredio(la): NUB ˝Derviš Sušić˝                


Osmrtnicama ba smrtovnice