TUZLARIJE - KULTURA

29.04.2016.
Makedonska vaskršnja tradicija u Tuzli
Javna ustanova Narodna i Univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ u Tuzli bila je domaćin manifestacije nazivom „Velikden“ (Vaskrs) u Makedoniji, koju je organizovalo Udruženje građana porijeklom iz Makedonije i prijatelji „Zajedno“ Tuzla.



- Ovo je prvi put da jednu ovakvu manifestaciju organizujemo u Tuzli. Cilj nam je zapravo pokazati građanima Bosne i Hercegovine kako mi Makedonci slavimo Vaskrs. Svi oni koji su došli mogli su saznati nešto o makedonskim običajima, te običajima iz vremena prije stradanja Hrista i nakon vaskrsenja, kazala je za Tuzlarije Violeta Joveva, predsjednica Udruženja građana „Zajedno“ iz Tuzle.

Prema riječima naše sagovornice, kada je u pitanju priprema hrane za Vaskrs tu nema neke velike razlike u poređenju sa bosanskom kuhinju. Jedina razlika je u farbanju šarenih jaja. Poslušajte o čemu se radi:



Osim predavanja, posjetioci su bili u prilici da degustiraju makedonske delicije koje su spremile naše vrijedne sugrađanke.

Udruženje građana porijeklom iz Makedonije i prijatelji „Zajedno“ Tuzla je udruženje u osnivanju, a u narednom periodu u planu omasovljavanje što će svakako obogatiti šarolikost nacija koje žive u Tuzli.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice