TUZLARIJE - KULTURA

02.02.2016.
Otvorena izložba slika sa 16. međunarodne likovne kolonije Breške
Veliki broj posjetilaca i ljubitelja umjetnosti prisustvovao je večeras otvaranju izložbe slika sa 16. međunarodne likovne kolonije "Breške" u Tuzli.

Taj kulturni događaj upriličen je u Umjetničkoj galeriji "Kristian Kreković“ u povodu 10-obljetnice njenog osnivanja pod okriljem Franjevačkog samostana Sv. Petra i Pavla u Tuzli i HKD "Napredak“, koji su i organizatori izložbe.

Tuzlarije


Izloženo je tridesetak radova nastalih tokom ljetnog trajanja Međunarodne likovne kolonije "Breške": Mihaela Milutinovića (Srbija), Marije Kape i Radeta Vujačića (Crna Gora), Antonije Gudelj, Josipa Mijića i Ante Krajinića (Hrvatska), te umjetnika iz BiH Davora Paponje, Mladena Ivešića, Josipa Ivešića, Ćazima Sarajlića, Vinka Lamešića, Fuada Kasumovića, Maje Hrvanović, Samira Sufija i Borisa Pejića.

Izložbu je otvorio premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić koji je rekao da je Vlada TK-a prepoznala značaj Međunarodne likovne kolonije "Breške", kao jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija u kantonu, te je sukladno tome podržava.

Gvardijan Franjevačkog samostana, fra Marijo Divković zahvalio se Vladi TK-a i premijeru Gutiću na potpori MLK "Breške", napomenuvši da je ta manifestacija uvrštena u kulturne događaje TK-a od posebne važnosti, te je samim tim materijalno potpomognuta iz budžeta tog kantona.

Predsjednik HKD "Napredak“, prof. Nikola Čiča, kazao je da u fundusu MLK "Breške“ postoji ogroman broj slika, te da prodajom nekih od njih "Napredak“ stipendira nadarene učenike i studente.

Jedan od sudionika MLK "Breške“, prof. Fuad Kasumović u svojoj besjedi prisjetio se dvojice utemeljitelja MLK „Breške“ koji više nisu živi, a riječ je o dr. Miroslavu Petroviću i prof. Juraju Novoselu, nekadašnjim predsjednicima tuzlanske podružnice HKD „Napredak“.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Na kraju je napomenuto da u fundusu MLK "Breške“ ima oko 700 umjetničkih djela slikara iz velikog broja evropskih zemalja, koji su unazad 16 godina boravili u selu Breške kod Tuzle i stvarali u ovoj likovnoj koloniji.

Priredio(la): Agencija Fena