TUZLARIJE - KULTURA

18.03.2016.
Tuzla postala jedini grad u regiji koji posjeduje 64 djela Vladimira Pintarića
Tuzlarije


U organizaciji Međunarodne galerije portreta Tuzla, sinoć je u Međunarodnom ateljeu Ismet Mujezinović, otvorena izložba doniranih radova hrvatskog akademskog slikara Vladimira Pintarića (1918-2010). Radi se o vrlo vrijednoj donaciji umjetničkih djela jednog od najznačajinijih hrvatskih slikara.

Tuzlarije


Na svečanom otvorenju izložbe obratili su se predstavnici porodice Pintarić, koji su za ovu priliku došli iz Zagreba, Generalni konzul Republike Hrvatske u Tuzli gosp. Ivan Bandić i gradonačelnik Grada Tuzle Jasmin Imamović.

Tuzlarije


- Ovaj poklon je od prevelikog značaja. Mi smo do sada bili ponosni što smo imali samo jedan njegov crtež, koji smo dobili 1967. godine, a od danas, na taj jedan imamo još 63. Prilikom osnivanja galerije upriličena je izložba istaknutih umjetnika Jugoslavije, tako da nam je Pintarić poklonio svoje djelo. Galerija moderne umjetnosti u Zagrebu ima samo jedno njegovo djelo, Beograd tri ili četiri, a Tuzla ukupno 64. Radi se o velikom umjetniku i čovjeku koji je uveo novu metodu u grafici i scenografiji. Ko god u budućnosti bude studirao likovnu umjetnost morat će dolaziti u našu galeriju, tj u Tuzlu, kako bi pogledao djela velikog Pintarića – kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, koji je u ime zahvalnosti, članovima porodice Pintarić uručio i prigodne poklone.

Tuzlarije


Direktor Međunarodne galerije portreta Tuzla, Dženan Jusufović ovom prilikom zahvalio se Gradu Tuzla i Fondaciji za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo koji su finansijski podržali izložbu, te tako omogućili da Grad Tuzla, Međunarodna galerija portreta Tuzla i Bosna i Hercegovina postanu bogatiji za izuzetno značajna 64 umjetnička djela iz stvaralačkog opusa hrvatskog akademskog slikara, Vladimira Pintarića.

Tuzlarije


- Naša institucija se organizacijom izložbe želi zahvaliti i Tamari i Nenadu Marinoviću, Rafi Joziću, kao i Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba Republike Hrvatske – naveo je Jusufović.

Tuzlarije


Izložba ostaje otvorena do 30.03.2016. godine.

Priredio(la): Grad Tuzla