TUZLARIJE - KULTURA

04.04.2016.
Međunarodna galerija portreta Tuzla
Najava izložbe akademskog slikara Mire Zovke
Međunarodna galerija portreta organizuje izložbu slika akademskog slikara Mire Zovka. Otvorenje izložbe održat će se u ponedjeljak, 4.4.2016. godine u 20 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla. Izložba ostaje otvorena do 15.4.2016. godine.

Tuzlarije


Tuzlarije


Miro Zovko rođen je u G.Crnač, Široki Brijeg-BiH. Likovnu akademiju završio u Sarajevu 1977. godine. Izlagao je samostalno i skupno u BiH, Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i Australiji.

Pristup slikarstvu Mire Zovke - od motiva do motivacije, od predloška (antički reljefi i skulpture sa starogrčkih hramova) do osustavljene boje i forme hiperrealističkih likova - čini mi se jest i značajno pitanje prepoznavanja prošlostoljetnog i ovostoljetnog moderniteta i različito oplođenog likovnog predznaka, ili konkretnije ako djetinstvo i mašta (stećci u rodnom kraju) na prispodobiv i osoben način ispisuju čovjekovu biografiju onda ni “osnovne senzacije života” ničim nisu izbrisive, niti zanemarive.

Autorov “nostalgični simbolizam” (kao osvjedočeni modernitet nadrealističke provenijencije) nije, dakle, tek zbir simbola već svojevrsna sinteza figurativnog, alegoričkog i simboličkog. Što je sve veći povratak tom “ izvornom iskrištu” i nekovencionalno “očuđavanje” za primarno, već po sebi metodologija modernog i kritičkog aktviteta u svijetu prepunom neprepoznatljivih počela. (Ante Novaković, prof.)