TUZLARIJE - KULTURA

20.12.2015.
Promovirana knjiga
Album: Naslijeđe, profesorice Melihe Terzić


U Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra, je promovirana knjiga Album: Naslijeđe, profesorice Melihe Terzić. Promocija je izazvala neobičnu pažnju javnosti jer je prostor bio premali da primi sve zainteresirane. Kako su istakli promotori i gosti naša javnost vapi za ovakvim izdanjima, izdanjima koja će njegovati porodične, tradicionalne i duhovne vrijednosti našeg društva.

Tuzlarije


O knjizi su govorile profesorice Lamija Hadžihasanović, Azra Hasanović, Azra Fazlović, autorica Meliha Terzić, te magistrica Amela Isanović u ulozi scenaristkinje i moderatorice promocije.

Sama promocija je instrumentalnim izvođenjima prof. Senije Berberović, Darije Jahić i prof. Elvisa Sivčevića pružila fantastičan ugođaj okupljenima.
Uvažena profesorica i intelektualka, Lamija Hadžiosmanović, koja je za ovu priliku, iako u poznim godinama, mahsuz doputovala iz Sarajeva, u svojoj promotorskoj besjedi je istakla:

- Prof. Terzić zna šta je ljepota i snaga riječi. Autorica spaja dva svijeta: onog koji je pružao mir, rasipao ljepotu, ispunjavao dušu ondašnjih ljudi, i današnjeg, otuđenog, koji ništa od toga ne pruža. Jednim neobično snažnim poetskim izrazom knjiga nas vraća u toplu atmosferu domova u kojima smo odrastali, domova u kojima je Kur´an časni imao posebno mjesto, baš kao u Melihinim crticama.

Tuzlarije



Promotorice su govorile o Melihi Terzić, njenom dosadašnjem doprinosu u obnavljanju rada Behram-begove medrese, pokretanju i radu lista Bosanska Sumejja, doprinosu književnosti, kulturi i promociji bošnjaštva, te vrijednostima bošnjačke porodice.

Sama autorica je skromno istakla da je knjiga koautorski rad, pri tome naročito istaknuvši rad muža Mustafe Terzića, u krugu prijatelje poznatog pasioniranog fotografa, koji je neobično lijepim fotografijama obogatio ovo izdanje.

Tuzlarije


- Niko o sebi ne može znati dovoljno ako se ne osvrće na svijet, na sredinu u kojoj je ponikao. Uveliko nas je oblikovala. Ona je u vezi sa svim slojevima našeg identiteta. Većina tekstova i crtica iz knjige je već objavljena u Bosanskoj Sumejji, časopisu kome sam dala dosta svog života. Da nije bilo odjeka na te sadržaje, posebno ohrabrujućih, vjerovatno ne bih istrajala u ovom poduhvatu. Ipak, posebnu zahvalnost dugujem prijateljima, uvaženom muftiji Vahid-ef. Fazloviću, svojoj porodici i kolektivu medrese – domaćinu današnje promocije. Knjigu sam posvetila svom unuku Bakiru s nadom da će biti među onima koji znaju za svoje i vole svoje - istakla je autorica u emotivnom obraćanju.

- Čitajući ovu knjigu, uživajući u prekrasnim fotografijama, prosto ćete zažaliti i s tugom gledati na savremeni namještaj, poželjet ćete dušek i šilte, rafu, seharu, peškun, poželjet ćete da mlin naslonite na kuk i osluškujete drobljenje kahve dok se širi zamamni miris...Tom modernom, u poređenju s tradicionalnim, odjednom će zafaliti toplina, zafaliti ono što povezuje porodicu, što daje svemu novu, a staru dimenziju - istakla je magistrica Isanović u toku promocije.

U istom tonu, nadahnuto, simbolično i s punim uvažavanjem i za autoricu, i samo djelo, govorile su i profesorice Azra Hasanović i Aza Fazlović, dugogodišnje prijateljice i saradnice prof. Terzić, izdvojivši njima drage fragmente iz knjige.

Poseban ton promociji, oduhovljen i sadržajan dalo je obraćanje tuzlanskog mutije Vahid-ef. Fazlovića koji je s prisutnima podijelio želje i nastojanja Islmaske zajednice, naglašavajući ih kao obavezu svakog Bošnjaka i Bošnjakinje, da čuva, gradi, promovira i publikuje sve vrijednosti našeg društva, islamskog duha i bošnjaštva. Ef. Fazlović istakao je obavezu da se istražuje, objavljuje i čuva sve ono što čini niti našeg identiteta, što podsjeća na to ko smo, šta smo bili i što trebamo biti.

Ovo je druga promocija knjige. Prva je upriličena u Brčkom, u Domu kulture, a u povodu godišnjice Udruženja žena Bošnjakinja Brčko Distrikta, koje i jeste izdavač knjige Album: Naslijeđe.

Osmrtnicama ba smrtovnice