TUZLARIJE - KULTURA

29.12.2015.
NUB ˝Derviš Sušić“ Tuzla
Književna večer sa Biserom Boškailo i Mehmedom Parganom

U ponedjeljak 28. decembra 2015. godine u velikoj sali Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ upriličena je književna večer sa književnicima Biserom Boškailo i Mehmedom Parganom. Večer uz poeziju, Pargan i Boškailo su pretvorili u veoma zanimljiv razgovor o književnosti općenito, o bosanskom jeziku i njegovom razvoju, te o svome književnom opusu.

Tuzlarije


Biselra Boškailo govorila je svoju poeziju iz knjige „Vidljivo i nevidljivo“ potencirajući u svojim stihovima odnos čovjeka prema univerzalnom i transcedentalnom, te suočavanje žene sa emocijom, sa ljubavima, sa svojim slabostima. U interaktivnom razgovoru postavljena su brojna pitanja o njenim romanima „Karakondžula“ i „La perla“, a autorica je naglasila da je rad književnika neraskidivo vezan za tle na kojem je književnik rastao.

Tuzlarije



Poezija ima moć da govori jezikom očuđavanja, da daje vremenima i prostorima sasvim novu dimenziju, da povijesti ponudi alternativu, da mit razobliči a ljubav učini trajnom, kazao je Mehmed Pargan. On je govorio svoje stihove iz knjiga „Pjesme zemlje i tla“ i „Na tragu svjetlosti“, te odgovarao na pitanja o bosanskom jeziku, njegovom trajanju u vremenu i načinu njegovog čuvanja.

Organizator književne večeri je Bošnjačka kulturna zajednica u Bosni i Hercegovini, a moderator je bila Nurudina Agović.

Priredio(la): NUB ˝Derviš Sušić˝                


Osmrtnicama ba smrtovnice