TUZLARIJE - KULTURA

08.07.2001.
Podrinjci u Tuzli gledali Sidranovu dramu
Sjećanja na preživljene strahote

Jecaji zbog "Zvornika..." i sjećanja na preživljene strahote


Narodno pozorište uključilo se u obilježavanje šeste godišnjice stradanja Srebrenice * Ovi likovi su istiniti, oni su postojali, kaže Zvorničanka Mensura Jahić


Samo je historijska istina mogla projicirati "dramu u drami", kakva se dogodila u subotu uvečer u tuzlanskom BKC za vrijeme izvođenja predstave "U Zvorniku ja sam ostavio srce svoje", autora Abdulaha Sidrana u režiji Elmira Jukića.
Zamišljena kao doprinos obilježavanju šeste godišnjice stradanja Srebrenice, ova predstava u subotu uvečer sučelila je ne tako davno preživljenu tragediju Podrinja sa nekoliko stotina njegovih stanovnika, mahom Zvorničana, Srebreničana, Vlaseničana, Bratunčana, Tuzlaka.

Muk i jecaji


U dvorani se, nakon prvog čina drame u kojem su uglavnom zvorničke slike i prilike uoči samog rata nagrađivane aplauzima i smijehom, počela polahko, događati istina.
Najprije muk, potom komešanje, a onda jecaji...
Prepoznat je major Pavlović u liku majora Simića, prepoznat je i četnički vojvoda, prepoznat Batko, prepoznat Titin general, Himzo Tulić... Sve je jednostavno bilo tako i samo još gore...
Dupke puna dvorana BKC-a odjednom je zanijemila... Žene su se počele onesvješćivati. Plakale su djevojke koje su na početku rata, u vrijeme kada je nastajala radnja ove drame, bile desetogodišnje djevojčice na čije su oči četnici odvodili njihove roditelje...

Otrgnuto od zaborava


- Svaki grad je imao svoga Batka, pa i Zvornik. Ova drama me je vratila na prva dva mjeseca rata u Zvorniku kada nisam mogla napustiti grad. Ovakvi su ubili moju sestru na mom kućnom pragu. Potresena sam. Ovi likovi su istiniti, oni su postojali. Koliko god da je sve ovo teško gledati, smatram da je Sidran napravio dobro djelo za Bosnu, samim tim što je ne tako davnu istoriju zauvijek otrgnuo od zaborava - jecajući nam je rekla Mensura Jahić, nastavnica iz Zvornika koja je zajedno sa Armirom Hadžigrahić, također Zvorničankom, sa suzama u očima odgledala dramu.
U tuzlanskom BKC u subotu uvečer nije izdržala ni Nura Mustafić iz Potočara. Pozlilo joj je za vrijeme predstave. Nisu izdržale ni Hajra Ćatić, ni Nura Fejzić, ni brojne Srebreničanke koje su došle gledati predstavu. Završni čin dočekan je tišinom. Cijelih tridesetak sekundi trebalo je proći da se gledalište sabere i gromoglasnim aplauzom nagradi izvođače.

A. HADŽIĆ


Predstavu gledale i kćeri Riste Blagojevića


U BKC u Tuzli u subotu uvečer primijećene su Brana i Zorana, kćerke Riste Blagojevića, nekadašnjeg uglednog nastavnika muzike iz Zvornika. Spominjanje ove ugledne srpske porodice u samoj predstavi kod brojnih Zvorničana još jednom je izazvalo poštovanje prema njenim članovima, koji su u "svim ratovima" kako se komentarisalo nakon predstave bili i ostali "časni i pošteni ljudi".

Priredio(la): admin                


Osmrtnicama ba smrtovnice