TUZLARIJE - KULTURA

09.11.2004.
Kultura
˝Veliki vezir˝ oduševio Brčake
Četvrto veče 21. susreta pozorišta u Brčkom

BRČKO - Četvrte večeri 21. susreta pozorišta u BiH u Domu kulture u Brčkom Teatar ˝Kabare˝ iz Tuzle izveo je predstavu ˝Veliki vezir˝, koju je po tekstu Derviša Sušića režirao Vlado Kerošević.

Kerošević je predstavu radio sa tri generacije svojih studenata s Akademije u Tuzli, a sam je ponio teret glavne uloge (Mehmed-paša). Analitičko sagledavanje teksta po svim segmentima scenskog izvođenja, koje je svojstveno ovom reditelju, odlično je prihvatila publika koja je i ovaj put napunila Dom kulture. Ta komunikacija je ostvarena kroz ovu, žanrovski, istorijsku hroniku u tri sloja - horom kao jasnom naznakom veze s antičkim teatrom, svijetom maski koje su označile uvijek slijepu vlast, te svijetom drame Derviša Sušića koja plijeni zbivanjima i porukama.

Mada je Kerošević i ovdje lik koji se i po sudbini i po prezentaciji izdvaja, ocjene kritike i publike su nepodijeljene - studenti su ravnopravni partneri (posebno Jasmin Mekić), pa je to, po ocjeni Luke Kecmana, profesora s Akademije u Banjoj Luci, najbolja promocija i afrimacija Keroševićevog rada.

Na okruglom stolu o predstavi mr Mojislav Vujanović, istoričar umjetnosti iz Sarajeva, istakao je tri kvaliteta koja je na ove susrete donijela ova predstava. Po njegovoj ocjeni najveća bolest bh. pozorišta su scenski govor i dikcija, a upravo je čistoćom govora ansambl Teatra ˝Kabare˝ naglasio literarnu vrijednost Sušićevog teksta. Uz to, smatra Vujanović, svojom filozofijom mizascena Kerošević je precizno usaglasio liniju kretanja i izgovorenih riječi i na taj način dodatno podstakao uspješno profilisanje likova.

Sinoć je u nastavku Susreta pozorišta Narodno pozorište RS iz Banje Luke izvelo predstavu ˝Vlast˝ za koju režiju po tekstu Branislava Nušića potpisuje Katarina Petrović. Večeras će biti izvedene dvije predstave. Hrvatsko narodno kazalište iz Mostara predstaviće se sa ˝Teštamentom˝. Predstava je urađena po tekstu Vanča Kljakovića, a režiju je uradio Dražen Ferenčina. Nakon njih nastupiće glumci Teatra mladih iz Mostara u predstavi ˝Glavom kroz zid˝, urađenoj po tekstu Zlatka Topčića u režiji Seada Đulića

Priredio(la): cupo/nezavisne                


Osmrtnicama ba smrtovnice