TUZLARIJE - KULTURA

04.02.2016.
Info služba škole ˝Simin Han˝
˝Plavo srce˝ u našoj školi
Tuzlarije


Dana 3.2.2016. godine je u školi "Simin Han" promovisana knjiga "Plavo srce" književnice Fikrete Jašić iz Srebrenika. Direktor naše škole ugostio je književnicu i njenog promotora knjige Iliju Matića iz Županje.

Učenici IIa odjeljenja su obradovali književnicu cvijećem i svojom malom gestom pokazali da sreću čine male stvari kao što su kasnije mogli zaključiti tokom promocije knjige. Pored učenika drugih, trećih i četvrtih razreda, promociju su pratili i učenici starijih razreda sa učiteljima, nastavnicima i defektologicom.

Pošto su naši učenici imali čast da među prvima dočekaju književnicu ujedno su bili i prvi kritičari knjige. Sudeći po njihovom dobrom raspoloženju i impresijama moglo se zaključiti da je knjiga pozitivno ocijenjena i da je privukla pažnju jer je zaintrigirala učenike, najiskrenije kritičare.

Tuzlarije


Književnica je uspješno animirala i zainteresovala učenike tako da su oni kroz igru, recitaciju i pjesmu doprinijeli pozitivnoj atmosferi ovog događaja.

Predstavljajući se kratkom biografijom književnica je dala motivaciju i hrabrila učenike da ne sputavaju želju za pisanjem i da se književnici kriju u svima njima.

Najveća inspiracija i podrška pjesnikinji u njenom radu bio je njen sin Jasmin, kako kaže ponosna majka. Otkrila nam je da je njen put ka književnosti podržao Ilija Matić i da je on doprinio i objavi njene prve knjige u izdavačkoj kući ES EG.

"Plavo srce" je razigrano i razmaštano srce u kome kucaju živi ritmovi dječije igre i dječijih snova, sve ono što je potrebno u životu djeteta na putu ka sreći. Knjiga je protkana ljubavi.

"Ljubav će premostiti suzu, održati osmijeh. A plavo srce će se nositi na dlanu, da bi se jednostavnije, svjetlije i bezbolnije koračalo ruku pod ruku, sa stvarnim ili nestvarnim ali sa bitnim, dakle voljenim".

O autorici knjige "Plavo srce"Tuzlarije
Jašić Fikreta rođena je u Srebreniku 1953. godine. U Narodnoj biblioteci u Srebreniku radi od 1980. godine i aktivno sarađuje sa korisnicima biblioteke, naročito sa najmlađima. Kao plod dugogodišnjeg rada i druženja sa djecom nastala je knjiga "Plavo srce", to je ujedno prva zbirka, drugo izdanje, a u pripremi je i nova knjiga bajki. Autorica se bavi i pisanjem eseja i umjetničko-kritičkih prikaza.

Recezenti knjige su Velimir Milošević i Mirsad Bećirbašić, naši veliki književnici. Hvala našoj književnici koja nas je danas podsjetila koliko su ljubav, plemenitost, dobrota i radost važni stubovi u dječijem životu i odrastanju koji vodi putu do sreće.


Info služba škole "Simin Han"

Osmrtnicama ba smrtovnice