TUZLARIJE - KULTURA

09.02.2016.
Vještice, kauboji, princeze i monstrumi prošetali Tuzlom
Tradicionalna karnevalska povorka koju svake godine, u vrijeme pokladnih blagdana, organizuje Katolički školski centar "Sv. Franjo" iz Tuzle u suradnji sa članovima HKD "Napredak" te brojnim hrvatskim udrugama iz Tuzle i okoline, organizirana je i danas u centru grada.

Tuzlarije


Centrom Tuzle tako su oko podne šetali kauboji, vještice, princeze, mumije, monstrumi, karte, seljančice, maskirani razbojnici i mnogi drugi.

Povorka vrlo inventivno maskiranih učenika i nastavnika ove škole, te drugih učesnika karnevala, prošla je od KŠC "Sv. Franjo" u Kolosterskoj ulici kroz centar grada, da bi glavna fešta bila upriličena na Trgu slobode gdje se okupio veliki broj radoznalih građana, roditelja i rodbine učenika.

Poseban štimung dao je orkestar gitara, violina i bubnjeva te je bilo veoma veselo i zabavno.

Ravnatelj KŠC "Sv. Franjo" Vlatko Rosić kazao je da će ove godine najbolje maske biti proglašene samo interno, jer je javno, kao što je prije bio običaj, vrlo teško izabrati zbog velikog broja vrlo lijepih i maštovitih maski.

Najviše pažnje plijenili su najmlađi, a posebno "karte" iz "Alise iz zemlje čudesa" u pratnji nastavnice Vesne Đulabić, kao i skupina učenika s likovima iz poznatih pripovijetki što ih je vodila nastavnica i književnica Jagoda Iličić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Karneval u Tuzli, tradicija koja neprekidno traje od završetka rata, i ovoga puta završen je podjelom slasnih krofni koje su pripremile kuharice škole, roditelji, članice "Hrvatske žene" i časne sestre Franjevačkog samostana "Sv. Petar i Pavle" u Tuzli.

Priredio(la): Agencija Fena                


Osmrtnicama ba smrtovnice