TUZLARIJE - KULTURA

22.02.2016.
Najava
Predstavljanje zbirke poezije „Odškrinuta vrata“

Promocija prve zbirke pjesama „Odškrinuta vrata“ autorice Ifete Hrnjić iz Kladnja će se održati u utorak 23. februara u 18 sati u Biblioteci „Derviš Sušić“ Tuzla.


Tuzlarije


Promotori:
- Nevzeta Rustemović, profesorica filozofije
- Nevzeta Habibović, profesorica bosanskog jezika i književnosti
Muzički program
- Osman Hrnjić
Moderator
- Mr.sc. Enisa Žunić

Ifeta Hrnjić po zanimanju je diplomirani pravnik. U okviru svoje profesije obavljala je poslove pravobranioca, tužioca i advokata. Trenutno radi u timu Revizorskog društva „Intercod“ u Kladnju, gdje i živi. Književnost je obožavala, još od osnovne škole, gdje se isticala svojim literalnim radovima, u okviru nastave i kao aktivni član literalne sekcije.

Prve pjesme piše u gimnaziji, kao i prozne radove. Profesija je odvodi u druge vode, ali sa velikom ljubavlju mnogo čita i prati sva književna zbivanja. Posljednjih pet godina ponovo aktivno piše, poetsku prozu, a zatim poeziju. Od 2013. godine počela je svoje pjesme objavljivati u raznim književnim grupama, a u književnim grupama Internacinalna poezija i Internacinalna proza, jedna je od administratorica.

Članica je Udruženja Nezavisnih pisaca iz Beograda. Njene pjesme su zastupljene u više zajedničkih zbornika: POETSKI ODBLESOCI- Internacionalna antologija u izdanju „Data Pesnopoj“ Bitola; MORE NA DLANU - 3. Međunarodni pjesnički festival-„Perom za mir“, u izdanju „Kultura Snova“ Zagreb; u elektronskom Zborniku ljubavne poezije broj 1, u izdanju književne grupe „Nekazano“, Bar; u Digitalnom zborniku DRUŠTVA ŽIVIH PESNIKA, Beograd; u Zborniku internacionalne poezije Topla REČ, u izdanju Ljilje Hadži Plavšić, Čačak.

Na sajtu STANJE STVARI, Beograd, u tekstu književnog kritičara Miroslava Popare, među deset najljepših pjesma balkanske ženske lirike svrstana je i njena pjesma Kamena vrata. Pjesme joj objavljuje na svom portalu BEOGRADSKA NEDELJA. Napisala je dvije recezije za zbirke poezije ĆUTANJA, autorice Julijane Sadžak i NOTNE LINIJE, autora Stevana Mijailović.

Do sada joj je objavljena jedna samostalna zbirka poezije ODŠKRINUTA VRATA, u izdanju Izdavačke kuće „Bosanska riječ“ Tuzla. Pripremila je drugu zbirku pod nazivom ODJECI KORAKA, koja će na proljeće biti u štampi. Odabrane su pjesme i za treću zbirku i priprema je u toku. Piše kratke priče, koje će biti objavljene u jednoj od njenih knjiga.

Osmrtnicama ba smrtovnice