TUZLARIJE - KULTURA

24.02.2016.
NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla
Predstavljena zbirke poezije „Odškrinuta vrata“ Ifete Hrnjić


Sinoć je u sali Biblioteke „Derviš Sušić“ upriličeno predstavljanje zbirke poezije „Odškrinuta vrata“, autorice Ifete Hrnjić iz Kladnja. O knjizi su govorile Nevzeta Rustemović, profesorica filozofije, Nevzeta Habibović, profesorica bosanskog jezika i književnosti, dok se u ulozi moderatorice našla mr.sc.Enisa Žunić. Za muzički dio programa zadužen je bio mladi Osman Hrnjić.
Profesorica Habibović kazala je u svom obraćanju prisutnima da pjesme iz „Odšrinutih vrata“ imaju svoju posebnu težinu i vrijednost, i da svaka zaslužuje našu pažnju.

Tuzlarije


- U ovoj poeziji možemo naći i pronaći dio sebe, dio svog života, pošto su ovdje zastupljeni stihovi o djetinjstvu, o rađanju, o ljubavi ali i dubokomisani stihovi o samom životu, rekla je Habibović.
Prva stihozbirka „Odškrinuta vrata“ Ifete Hrnjić pred ozbiljnog čitaoca postavlja niz dilema, koje se najprije ogledaju u nemogućnosti iznalaženja jedinstvenog poetičkog obrasca kojim bi se poezija ove pjesnikinje jednostavno i lako odredila.

Tuzlarije


Riječ je, prije sve svega, o potpuno različitim pristupima pisanju poezije gotovo iz pjesme u pjesmu, koji reflektiraju cijeli dijapazon različitih tema, motiva i pjsničkih postupaka, što nadasve čini ovu poeziju neobičnom i jedinstvenom.
Govoreći o poeziji autorice, Nevzeta Rustemović kazala je da njene pjesme predstavljaju praznik za dušu i više od toga.
Ifetina poezija je svojevrsno čitanje duše, satkane od nevidljivih niti njenog života. Ona u svojim pjesmama ima potrebu da to što piše ponudi i drugima na uvid. Ona piše u ozbiljnim životnim godinama, a to znači da ispisuje ono najkvalitetnije iz pjesničke duše. Kada se otvori ova knjiga, kao da žive riječi poteku iz svog izvora, rekla je Rustemović.
Na kraju ove divne večeri prisutnima se obratila sama autorica. Prisutne je najviše zanimalo kako da se jedna pravnica, nekadašnja tužiteljica, našla u ulozi pjesnikinje.
Svaki čovjek u sebi nosi mnogo talenata za našto, samo treba pronaći vremena i otkriti ga. Protekom vremena na policama potrošenih dana nagomilane misli su se izlile na papir i pretočile u moje pjesme, kazala je autorica Hrnjić.

Priredio(la): NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla                


Osmrtnicama ba smrtovnice