TUZLARIJE - KULTURA

21.08.2005.
Uskoro novi album Burhan Šabana
Novi album Burhan Šabana, koji će izaći krajem Ramazana, pobudio je veliki interes javnosti, ponajviše zbog najava da će ovaj izvođač, dosad poznat po intepretiranju ilahija i kasida, predstaviti u potpuno novom svjetlu.

Lejla i Medžnun

- Želio sam otići korak dalje u muzičkom smislu i pokušati raditi složenije stvari. Moje nove pjesme svrstao bih u kategoriju pop mistike, koje nema na ovim prostorima i svojevrsna je sinteza etna, popa, ali i još nekih pravaca - kaže Burhan.

Kaže da njegov materijal nema samo muzičku vrijednost, jer se po prvi put pjeva o Lejli i Medžnunu, Zulejhi, i uopće o svjetskoj historiji, kulturi ali i ljubavi.

Moje pjesme nisu za kafanu i ljude koji ne znaju ništa o sebi - poručuje Burhan.

Otkriva da će se na albumu naći i biografske kompozicije, kao što je "Kišna dova", koju potpisuje Amina Šiljak.

- "Kišna dova" lična je pjesma i najavit će moj novi album. Uskoro ću za nju snimati i video-spot, a režirat će ga Haris Pašović - kaže Burhan Šaban.

Među 12 novih pjesama naći će se i jedna kompozicija na turskom jeziku, kao i duet sa Lejlom Jusić "Ja tražim te".

Rad s ljubavlju

U ovaj materijal uloženo je mnogo vremena, truda, novaca, što je uveliko iznad ovdašnjih standarda. Prema riječima ljudi koji su radili na ovom CD-u, za uloženi novac moglo se snimiti 20 prosječnih albuma.

- Nije mi žao što sam uložio toliko truda, energije i novca. Kada se u nešto krene s ljubavlju, uspjeh ne može izostati. Ako ne daš, ne možeš ništa zauzvrat očekivati - zaključuje Burhan.

Muzički utjecaji

Dino Šukalo, većinski producent albuma, ističe da se uspjelo u namjeri da se objedine muzički utjecaji s Istoka sa savremenim zvukom.

- Siguran sam da će publika biti pozitivno iznenađena novim Burhanom - kaže Šukalo, dodajući da su svi instrumenti snimani uživo.

Svjetski standardi

Ovaj materijal rađen je tokom posljednje dvije godine u dva studija, u istanbulskom i sarajevskom "Long play-u" Mahira Sarihodžića.

- Izuzetno sam zadovoljan urađenim poslom, jer je napravljen veliki iskorak. Mislim da će Burhan promjenom stila zadržati vjernu publiku, ali i pridobiti mlađu populaciju - kaže Sarihodžić, ističući da je sve rađeno prema standardima svjetske pop produkcije.

Osmrtnicama ba