TUZLARIJE - KULTURA

03.03.2016.
Svjetski savez Bošnjaka u BiH:
Održana konstituirajuća sjednica u Tuzli

Nakon nekoliko mjeseci pripreme i djelovanja na povezivanju i ujedninjavanju Bošnjaka u svijetu, 19.decembra 2015. godine u Dortmundu je održana konstituirajuća skupština Svjetskog saveza Bošnjaka čije sjedište će i biti u ovom njemačkom gradu. Od tada do danas upostavljena je mreža, održane konstituirajuće sjednice na državnim nivoima u 28 zemalja svijeta.


Tuzlarije


Sinoć je održana i konstituirajuća sjednica Svjetskog saveza Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, Tuzlu, gdje je izabrano rukovodstvo Saveza. Za predsjednicu Saveza Bošnjaka općine Tuzla izabrana je magistrica bosanskoga jezika i književnosti Amela Isanović.

Sjednici je prisustvovala potpredsjednica Svjetskog saveza Bošnjaka, te predsjednica za BiH, mr. Mevlida Rovčanin, koja je prisutnima izložila ciljeve, mogućnosti i smijernice u izradi strategija djelovanja.

- Svjetski savez Bošnjaka je osnovan s ciljem da se iskoriste kapaciteti Bošnjaka u svijetu i domovini a s ciljem pokretanja ekonomskog napretka BiH,  te s ciljem da stvaramo ujedinjenu obrazovnu asocijaciju - koja ima za cilj - svakog čovjeka - počev od najnižeg pa sve do najvišeg stepena obrazovanja, propratiti i poduprijeti, koja ima za cilj osigurati ravnopravnost i direktne veze matice BiH i Bošnjaka širom svijeta.

- Udruživanjem akademske zajednice, eminentnih stručnjaka, studenata, mladih ljudi, privrednika, kulturnih radnika, ujedinjavanjem svih članova društva stvaramo jedinstvenu  organizaciju koja će se izdići iznad politike, religije ili bilo koje ideologije. Želimo udružiti pozitivne osobe, pozitivne ciljeve koji će dobrobit društva i Bošnjaka kao autohtonog evropskog naroda staviti ispred (sitnosopstveničkih) interesa pojedinca. Stvaramo asocijaciju koja će svoj rad usmjeriti za dobrobit svih ljudi.

Težak, mukotrpan rad je pred nama, ali i poticaj da na ovaj način stvaramo temelje ljepšoj budućnosti za sve nas - istakla je predsjednica Svjetskog saveza za Tuzlu, mr. Isanović u svom završnom obraćanju.

Nakon konstituirajuće skupštine rukovodstvo Saveza za Tuzlu najavljuje aktivno uspostavljanje timova i izradu strategije djelovanja te povezivanje svih Bošnjaka, koji će se prepoznati i željeti doprinijeti ovoj ideji, poručeno je sa sinošnje sjednice Svjetskog saveza Bošnjaka.

Osmrtnicama ba smrtovnice