TUZLARIJE - KULTURA

10.03.2016.
Sjećanje na Atifa Kujundžića:
U BKC-u otvorena izložba ˝Galaksije˝
Tuzlanski fotograf Faruk Ibrahimović izložbom fotografija pod nazivom “Galaksije”, koja je otvorena večeras u Bosanskom kulturnom centru, još jedno se predstavio ljubiteljima umjetnosti. Izložbu, na kojoj je izložio 40 fotografija, posvetio je preminulom književniku Atifu Kujundžiću.

Tuzlarije


- Sa Atifom sam prijateljevao dugi niz godina. Cijenili smo i uvažavali jedan drugog, on moje bavljenje fotografijom, a ja njegov književni rad. Napisao je niz tekstova i prikaza o mojim fotografijama, predgovora katalozima i otvorio nekoliko izložbi – izjavio je Ibrahimović za Tuzlarije.

Tuzlarije


Kada su u pitanju izloženi radovi, oni su nastajali posljednjih šest godina.

- Jednog januarskog dana vraćao sam se iz kafića iz koga sam radio seriju snimaka pod nazivom Metarmofoza realiteta. Padala je sitna, blaga kiša i bilo je tmurno. Gledajući u asfalt primjetio sam kako se motorno ulje, koje ostave za sobom vozila, miješa sa vodom. Bili su to krugovi, elipse ili drugi oblici. Pri tim lošim svjetlosnim uslovima nazirao sam dugine boje. U tim mrljama od ulja i vode kao da sam vidio svemir, nastajanje nebeskih tijela, pa i galaksije. Tako je zapravo počeo rad na pripremi ove izložbe, pojasnio je Ibrahimović za Tuzlarije.

U video izjavi pogledajte šta je još o ovoj izložbi kazao Faruk Ibrahimović.Izložba ostaje otvorena do 20. marta.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.