TUZLARIJE - KULTURA

23.03.2016.
Američki kutak:
Projekcija filma Berlinske godine, Audre Lorde
Audre Lorde bila je feministička aktivistica, pjesnikinja, književnica koja je svojim radom zadužila generacije koje dolaze.

Film „Audre Lorde – Berlin od 1984. do 1992. godine“ se bavi malo poznatim poglavljem bogatog života ove spisateljice, periodom u kojem je pomogla da se rasplamsa afro-njemački pokret i trajno doprinela nemačkoj političkoj i kulturnoj sceni pre i nakon pada Berlinskog zida. Audre Lorde je ohrabrivala crne žene u Njemačkoj i bila im mentorka u pisanju i objavljivanju kao načinu da učvrste svoj identitet, prava i kulturu u društvu koje ih je marginalizovalo i ućutkivalo, dok je izazivala bijele Njemice da prihvate i na konstruktivan način upotrebe privilegije koje su imale kao bjelkinje. Ovaj dokumentarac sadrži do sada neobjavljen audio i video materijal iz lične arhive režiserke Dagmar Šulc, uključujući i zadivljujuće slike Audre Lorde van bine. Uz svedočanstva koleginica, studentkinja i prijateljica Audre Lord, ovaj film dokumentuje njeno trajno zaviještanje u Njemačkoj.

Tuzlarije


Upoznajte divnu Audre iza kulisa, ženu koja inspiriše i iznova nas uči temeljnim feminističkim vrijednostima.

Film će biti prikazan sutra sa početkom u 18:30 časova u organizaciji Tuzlanskog otvorenog centra u suradnji sa Američkim kutkom Tuzla.

Osmrtnicama ba smrtovnice