TUZLARIJE - KULTURA

31.03.2016.
Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla
Predstavljena knjiga „Iz Cazinske krajine“ Šefkije Pozderca

Sinoć je u sali Biblioteke „Derviš Sušić“ održana promocija knjige „Iz Cazinske krajine“ Šefkije Pozderca. O knjizi su govorili mr.sc. Enisa Žunić i profesori dr.Izet Šabotić i dr.Senadin Lavić.
U ovoj knjizi čitalac može naći objektivne i povijesne opise za vrijeme vladavine osmanske i austrougarske imperije, sve do današnjeg perioda.

Tuzlarije


Profesor Šabotić u svom obraćanju prisutnima, ističe da je ova knjiga po žanrovskoj strukturi raznovrsna, bavi se pitanjima iz oblasti historije, etnologije, geneologije, antropologije, književnosti, umjetnosti i graditeljstva.
Držim da je kod autora dugo vremena postojala potreba i želja da se na ovakav način oduži zavičaju, da ostavi trag, svoje sjećanje pamćenje i gledanje na svoju Cazinsku krajinu, na ljude i događaje, onako kako ih je on vidio, kazuje Šabotić.

Tuzlarije


Djelo „Iz Cazinske krajine“ obiluje arhivskom građom, fotografijama, dokumentima i ličnostima, koje su oblikovale historiju toga područja krajem XX i početkom XXI vijeka. Zapisani su i tradicionalni običaji, koji se polako već gube, kao što su „cazinski sobeti“, konjske trke, cazinski sajmovi, i još mnogo toga. Značajno mjesto je namijenjeno članovima familije Pozderac, koji su tako predstavljeni čitaocima u nekim drugim ulogama, javnosti manje poznatim.
Prema riječima profesora Lavića ova knjiga je izuzetno značajno štivo jer se na jednostavan i senzitivan način dočarava struktura i povijest jednog krajolika Bosne i Hercegovine.
Autor neskriveno i sa puno emocija opisuje Cazinsku krajinu ponosan što je njen sin. Koristi se historijskim činjenicama i svojim ličnim iskustvima i na taj način doprinosi nam da prepoznamo Krajinu, kao dio našeg vlastitog bića, rekao je Lavić.
Na kraju promocije, prisutnima se obratio autorov sin, gospodin Nedžad Pozderac, uz riječi zahvale, svima na dolasku i lijepim riječima, uz žaljenje što njegov otac nije mogao prisustvovati ovoj divnoj večeri iz zdravstvenih razloga.

Priredio(la): NUB ˝Derviš Sušić˝                


Osmrtnicama ba smrtovnice