TUZLARIJE - KULTURA

02.04.2016.
Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla
Vesela i neprospavana noć uz Andersena
Tuzlarije


NUB "Derviš Sušić" u Tuzli i knjigoljupci iz dječjeg književnog kluba "Knjigolina i prijatelji" i ove su godine obilježili Međunarodni dan dječje knjige na poseban način. Noć uz Andersena proslavlja se širom svijeta tako što djeca provode noć u bibliotekama uz zanimljive sadržaje.
Inače, više od 90.000 djece i odraslih u oko 1.490 biblioteka širom svijeta sinoć je obilježavalo ovu noć.

Tuzlarije


Ove godine je u okviru programa organizirano i prvo natjecanje u čitanju koje je sponzoriralo udruženje građana Regnum Bosnae. Nagrade su osvojili:

Najmlađi 

1. mjesto- Lana Bećirević
2. mjesto. Rania Salković i Mia Antić
3. mjesto Zlatan Tanović

Srednja grupa:

1. mjesto - Anja Torbarac
2. mjesto- Iris Stuhli i Mirna Nikolić
3. mjesto- Dalal Dea Stolica

Najstariji:

1. mjesto: Ema Krajina
2. mjesto Lejla Kurt i Emina Hadžić

I ove su godine putem video linka učesnici razmijenili pozdrave s drugarima iz Pučke knjižnice u Daruvaru. Uz radionice, ples, igre družili su se sve do jutarnjih sati. 

Iako umorni od neprospavane noći, uposlenici Biblioteke na čelu s direktorom dr. Edinom Jahićem ne kriju zadovoljstvo uspješno organiziranim projektom. 
NUB" Derviš Sušić" jedina je biblioteka u BiH koja se pridružila bibliotekama širom svijeta koje na ovakav način obilježavaju Međunarodni dan dječije knjige i Andersenov rođendan.

Tuzlarije


Program je osmislila i vodila književnica Jagoda Iličić, voditeljica dječjeg književnog kluba "Knjigolina i prijatelji" koji djeluje pri NUB "Derviš Sušić" u Tuzli.
Tehničku podršku pružio je KBS "Storm" iz Tuzle osiguravši podloge za male spavače.

Tuzlarije


Iz kluba "Knjigolina i prijatelji" i NUB "Derviš Sušić" pozivaju djecu da im se pridruže u projektima koji potiču čitanje. Radionice kluba odvijaju se četvrtkom od 18.00 do 19.00 sati na dječjem odjeljenju. 
Uz knjigu se ljepše i kvalitetnije raste.

Priredio(la): NUB ˝Derviš Sušić˝                


Osmrtnicama ba smrtovnice