TUZLARIJE - KULTURA

09.04.2016.
Promovisana trilogija “Što pepeo priča” Dževada Karahasana
Roman "Što pepeo priča" bosanskohercegovačkog književnika i predsjednika Društva pisaca BiH Dževada Karahasana predstavljena je sinoć u Bosanskom kulturnom centru.

Tuzlarije


Roman govori o perzijskom mistiku Omaru Hajamu (Hajjam), a u njega su smještena tri dijela, prvi „Sjeme smrti“, drugi „Utjeha noćnog neba“ i treći „Miris straha“. Svi naslovi su simbolični i nose određenu mistiku i poruku.

- Radeći na romanu, zapravo sam želio razumjeti svog junaka, pustiti ga da slobodno djeluje, onako kako odgovara njegovom biću, a ne onako kako sam ja to zamislio. Pokušao sam rekonstruisati njegovu epohu, što je moguće tačnije i vjernije. Kako je rad na romanu odmicao, tako su se sličnosti epoha sve jasnije pokazivale - kazao je Karahasan.

Dodao je da je knjiga zapravo puna simbola, od samog naziva pa sve do imena glavnog junaka.

- Opet ti simboli su izrasli iz tijela knjige iz tijela teksta, same priče. Niti jedan od simbola kojima operiram u romanu nije smišljen pa nametnut knjizi, nego je nastao organski. Pripovjedanje ga je samo preporodilo, te simbole kao što je pripovjedanje samo otkrilo aktualnost moje priče - dodao je Dževad Karahasan.

Podsjetio je i na historijska dešavanja u kojima je Hajjam tada živio – vrijeme krstaških ratova i pojavljivanje vitezova Templara. To je bilo vrijeme fundamentalizama koje nalikuje na ovo današnje.

O knjizi su još govorili Filip Mursel Begović i Jasmin Aljić, a malobrojnu publiku u dvorani pozdravio je i gradonačelnik Jasmin Imamović koji je autoru knjige uručio prigodan poklon.

- Ovom knjigom Karahasan je pokazao zašto je zapravo veliki pisac. Čini se da se godinama nakupljao umjetničko talenat koji je autor pokazao i u svom prvom romanu „Istočni divan“, a na kraju je sve kulminiralo objavljivanjem ove trilogije. Naravno, u djelu “Što pepeo priča” se našlo niz zanimljivih, fabularnih situacija, bezbroj različitih sadržaja i baš kao u nekim prethodnim romanima, ova knjiga je i geografski i vremenski izmještena iz naše današnjosti, kazao je promotor Aljić.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Promociji knjige „Što pepeo priča“ autora Dževada Karahasana predhodio je performans “Predhelenska bjeseda” u izvedbi studenata druge godine Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli.

S.P.