TUZLARIJE - KULTURA

13.04.2016.
IPA fondovi prekogranične suradnje u svrhu razvoja turizma

Ministar trgovine turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić sa saradnicima primio je dekanicu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Nihadu Delibegović Džanić i šeficu Odsjeka za bosanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli Amiru Turbić Hadžagić.

Tuzlarije


Tema razgovora bio je Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora za financijsko razdoblje 2014. – 2020., odnosno javni poziv za apliciranje projekata u okviru ovog programa.

Program je namijenjen projektima koji se odnose na četiri tematska područja među kojima su poboljšanje kvalitete socijalnih i zdravstvenih usluga, zaštita okoliša i prirode, prevencija rizika i održiva energija i energetska učinkovitost, turizam, kultura i prirodna baština te konkurentnost i razvoj poslovnog okruženja programskog područja. Program se financira iz dva fonda, Evropskog fonda za regionalni razvoj te iz Fonda za pretpristupnu pomoć IPA II.

Dogovoreno je da Filozofski fakultet konkretizuje saradnju po ovom pitanju sa partnerima iz Hrvatske i Crne Gore, za tematsko područje kulturno-historijska baština te zaštita i adekvatna valorizacija u turističke svrhe.

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja bit će partner Filozofskom fakultetu u pripremi i realizaciji projekta koji zadovolji zahtjevne kriterije IPA fondova.

Priredio(la): Odjeljenje za informisanje Vlade TK                


Osmrtnicama ba smrtovnice