TUZLARIJE - KULTURA

23.04.2016.
Izdavačka kuća ˝Paun & Co.˝ , Grupa ˝Lucido, Dom mladih Tuzla
Obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava
Izdavačka kuća "Paun & Co." Tuzla i multimedijalna Grupa "Lucido", u saradnji sa Domom mladih Tuzla su obilježili Svjetski dan knjige i autorskih prava.> Pred punom salom Doma mladih Tuzla, u programu je učestovalo preko 20 izvođača – učenika, nastavnika, pjesnika, književnika i kantautora.

Tuzlarije


Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava i 26. aprila, rođendana jednog od najvećih bosansko-hercegovačkih pisaca, Meše Selimovića, Minela Spahić, profesorica bosanskog jezika i književnosti, je govorila o važnosti 1966. godine za bh. književnost, a povodom 50 godina od objavljivanja romana „Derviš i smrt“ i objavljivanja „Kamenog spavača“ Maka Dizdara, učenice Gimnazije „Meša Selimović" – Melina Hadžić, Amina Husić, Nadina Dragić, Nerma Jašarević, Lamija Sarić, Una Alić, Melika Majdančić su, pod mentorstvom profesorice Spahić, izveli odličan program.

Tuzlarije


Pod mentorstvom Jasminke Hadžić, profesorice bosanskog jezika i književnosti, učenici Amar Mehmedović i Lamija Mujčinović iz OŠ „Humci“ su se predstavili izvedbom sigurno najpoznatijeg i najcitiranijeg fragmenta iz „Romea i Julije“, a učenik Zejd Sukanović je govorio monolog iz Servantesovog „Don Kihota“. Osim pomenutih Šekspirovih djela, koja su ostavila neizbrisiv trag u svjetskoj literaturi, profesorica Hadžić nam je, sa učenicima Lamijom Azapagić, Monikom Cvijić, Aminom Kabil, Naidom Hukić, Amrom Mehanović, Amilom Omerović i Azurom Aščerićem iz OŠ „Centar“ Tuzla, poklonila recital sastavljen od Šekspirovih soneta. Iz OŠ „Jala“ svoje stihove su čitale Belma i Berina Maglić.

Tuzlarije


O svom književnom stvaralaštvu govorio je i pisac Safet Berbić, nagrađivani autor jedne zbirke pripovjedaka, te romana „Edžel“, „Otava“ i „Fatimina ruka“, a Senada Šahović, autorica kratkih pripovjedaka i teksta za monodramu „Iz moje duše“ je čitala svoje duhovite i emotivne prozne zapise.
Program su obogatili kantautori Davor Matošević i Muhamed Kuljanin, uz vokalnu pratnju Maide Maje Džombić i Nele Atlić.
U programu su učestvovali i tuzlanski pisci, bloggeri, tekstopisci, pjesnici i pjesnikinje - Majda Zukić Ribić, Nihad Mešić River, Mario Vranješ, Selma Kopić, Lejla Sinanović Idrizović...
Posebni gosti programa bili su članovi poetske grupe iz Međunarodnog foruma solidarnosti Emmaus – Prihvatni centar „Duje“, kod Gračanice i prof. dr Edina Šarić sa katedre sa Fakulteta za edukaciju i rehabilitaciju.
Program vodila i uredila Alma Omeragić, članica grupe „Lucido“ i urednica IK „Paun & Co.“ Tuzla

Osmrtnicama ba smrtovnice