TUZLARIJE - KULTURA

17.05.2016.
Dom književnosti
Najava promocije romana pod „Sestre i drugarice“
U Tuzli će biti upriličena promocija romana pod naslovom „Sestre i drugarice“, autora Ranka Risojevića, u Domu književnosti (Soni trg) u četvrtak, 19. maja 2016. godine sa početkom u 19, 00 sati.

Tuzlarije


Promocija će biti upriličena u okviru majskih dana pobjede nad fašizmom, a knjige je objavljena 2016. godine u izdanju IK „Bosanska riječ“ Tuzla.

O piscu:

Ranko Risojević (1943), prozaista, pjesnik, esejista, istoričar matematike, prevodilac, kulturni poslenik, objavio je do sada pedesetak knjiga, više izbora iz poezije, desetak radio-igara za djecu, drame za odrasle i djecu. Za poeziju i prozu dobio je više nagrada. Prevođen je na vodeće evropske jezike. Zastupljen u lektiri za osnovne škole u BiH. Živi i radi u Banja Luci.


O djelu:

Risojevićev roman zaslužuje svačiju pažnju i na nju uzvraća bogatsrvom značenja koja nas oplemenjuju. Čitaćete ga bez daha, osjećajući kako se istine i laži istorije, prelomljene kroz individualne prizme ljudske sudbine u njenim prelomnim momentima, naprosto razlučuju pred vašim očima. Otuda bih rekao da ima u ovoj knjizi nečeg čarobničkog. Njena kreativna iluzija kao da postaje dramatični lek protiv obmana.
Roman je o dve heroine iz Drugog svjetskog rata u Bosni, Radi Vranješević i Vahidi Maglajlić. Donekle koristeći realne biografske elemente, nadograđujući ih odnegovanom imaginacijom, piščevo delotvorno pripovedanje nam dočarava junakinje ne samo u ratnim nego i u posleratnim godinama kad smo svedoci izdaje ideala njihovog herojstva. Naposletku ćemo se zapitati: ne pretvaraju li se sve čovekove ideje vodilje, još dok ih ostvarujemo, u spostvenu suprotnost? Jesmo li osuđeni da nikad ne dospemo do duha zajednice za čijim moralom čeznemo? Jovica Aćin

Osmrtnicama ba smrtovnice