TUZLARIJE - KULTURA

20.05.2016.
NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla
Održana promocija knjige „Maske dramskog subjekta“, Almira Bašovića

Sinoć je u Američkom kutku predstavljena knjiga "Maske dramskog subjekta", dramaturga Almira Bašovića. O knjizi su govorili mr. Kemal Bašić i dr. sc. Damir Altumbabić, dok su studenti Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli izveli prigodan umjetnički program.

Tuzlarije


Tuzlarije


U knjizi Maske dramskog subjekta, Bašović se bavi odnosom govorećeg subjekta i autora na primjeru drame s kraja XIX i početka XX stoljeća. Analizirajući drame Shawa, Wildea, Schnitzlera, Čehova i Krleže, Bašović pokazuje da drama prva registrira promjenu u doživljaju čovjeka, te da raspad klasičnog dramskog lika najavljuje razna deterministička učenja unutar kojih čovjeka presudno određuju ideološki koncepti, ekonomski odnosi, seksualni poriv.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Prema riječima autora Bašovića, knjiga je namijenjena prvenstveno ljudima koji se bave dramom, a neki njeni dijelovi zanimljivi su onima koji se općenito bave književnošću.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Ovom knjigom namjera mi je bila da upozorim na važnost čitanja drama, jer je drama najevropskija od svih vrsta umjetnosti. U nazivu se pominje maska, jer mi kada čitamo knjigu navlačimo masku i pomalo se odmaramo od samih sebe, kazao je Bašović
U okviru promocije studenti Akademije dramskih umjetnosti izveli su monolog i besjede, i to: Husnija Ćoralić - „Priviđenja iz Srebrenog vijeka“, Jasmina Ibrahimović - „Slovo o pozorištu“ i Marija Novaković - „O teatru“.

Priredio(la): NUB ˝Derviš Sušić˝