TUZLARIJE - KULTURA

17.04.2018.
Na današnji dan osnovano prvo pozorište u BiH:
Predstavom i izložbom Pozorište obilježava 120 godina od osnivanja

Na današnji dan 17. aprila 1898. godine u Tuzli je osnovano prvo profesionalno bosansko-hercegovačko pozorište. Tim povodom u Narodnom pozorištu Tuzla održana je press konferencija na kojoj su najavljene prigodne aktivnosti obilježavanja ovog značajnog jubileja.

Tuzlarije


Nijaz Alispahić, bivši dramaturg i umjetnički rukovodilac Narodnog pozorišta Tuzla, podsjetio je na osnivača prvog pozorišta:

- Danas obilježavamo 120 godina od formiranja prvog profesionalnog pozorišta u BiH, koje je osnovao jedan ugledni Tuzlak, trgovac Mihajlo Crnogorčević, ovdje u Tuzli. Bilo je skromnih mogućnosti pa je radilo 2-3 mjeseca, odigralo se prilično predstava, te se konačno ugasilo ali ostaje kao historiografska činjenica, i kao jedan lijep podatak da su se ognji teatarski davno zapalili u Tuzli, i da i danas gore u glasovitoj salijani, a evo sad slavimo i ovih 120 godina, a iduće u martu i 70 godina od osnivanja ovog pozorišta.

Narodno pozorište Tuzla nastavlja sa novim projektima. Prema riječima direktora Mirze Ćatibušića, važno je raditi sa mladim, domaćim autorima.

- Odrednica za budućnost jeste "kupujmo domaće", zašto to ne bi bilo i u teatru? Ovim novim projektom dajemo i praktični dokaz. Milorad Žalica ponovo na sceni, a tu je i mladi redatelj Alen Šimić.

Tuzlarije


Novi projekat Narodnog pozorišta Tuzla je predstava "Mirišu li jorgovani u Njujorku?" Miodraga Žalice, o kojem je direktor Pozorišta rekao:

- Predrag Lucić napustio nas je prošle godine. Čovjek koji je obilježio ratno i poratno vrijeme kada su novinarstvo, kritika društva, i neki društveni anagažman u pitanju. Imamo čast da u Monografiji naše kuće imamo njegovo ime i rad na predstavi "Mirišu li jorgovani u Njujorku". Smatramo da je to sasvim dovoljan razlog da nam taj tekst ponovo dođe u sferu interesovanja. Puno je zanimljivih, lijepih razloga zašto opet raditi ovaj tekst.

Mladi režiser Alen Šimić prvu profesionalnu predstavu režira u rodnom gradu. O samoj predstavi koju je prema tekstu Milorada Žalice režirao, rekao je:

- Tema predstava je i nama bliska. Svako ima nekoga ko je otišao negdje u inostranstvo, mi znamo neke minimalne informacije o tome, neke njihove najgore osobine, nekada volimo i da ih ismijavmo. I ovaj tekst je napisan na sličan način. Ovdje imamo uvid u njihov pomjereni život koji pokušavaju da žive u jednoj maloj zajednici u velikoj sredini, u ovom slučaju u Americi.

Tuzlarije


Značajni jubilej se obilježava i izložbom fotografija koju je u saradnji sa Narodnim pozorištem Tuzla pripremio Muzej Istočne Bosne.

Esaf Lević, direktor Muzeja Istočne Bosne, autor Izložbe, između ostalog je istakao:

- Dotakli smo se osnivanja pozorišta, prikazali smo pozorišni život u Tuzli. Cilj nam je bio da pozorišnu umjetnost približimo mlađima.

Direktor Pozorišta, Mirza Ćatibušić, rekao je da planiraju razne projekte, a cilj im je vratiti Tuzlanske pozorišne dane.

S.M.


Osmrtnicama ba smrtovnice