TUZLARIJE - KULTURA

25.06.2018.
Vive Žene Tuzla:
Status žrtava ratne torture još uvijek nije adekvatno riješen

U povodu obilježavanja 26. juna - Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, Udruženje građana "Vive Žene" iz Tuzle organizira dvodnevnu manifestaciju.

Tuzlarije


"Vive Žene" Tuzla već jedanaestu godinu obilježavaju 26. juni Međunarodni dan podrške žrtvama torture. Cilj obilježavanja ovog značajnog datuma jeste davanje priznanja, poštovanja i podrške svim žrtvama rata, ratne torture u Bosni i Hercegovini i svijetu. Podsjećanjem da ozdravljenje, oporavak pojedinca i društva treba započeti rehabilitacijom, osnaživanjem i na kraju uključivanjem u procese transformacije iz proslošti u budućnost kako bi kreirali okruženje trajnog mira i sigurnosti za generacije koje dolaze.

Najveći problem, na koji ukazuju "Vive Žene" je činjenica da ni 23 godine nakon rata u Bosni i Hercegovini još uvijek nije usvojen Zakon koji će riješiti status žrtava ratne torture, odnosno osoba koje se tretiraju kao logoraši.

Kako nam je kazala Jasna Zečević, direktorica UG "Vive Žene" od postojanja do danas kroz psihosocijalni tretman ovog Udruženja prošlo je više od 4.000 žrtava torture.

- Kroz program rada u zajednici podršku je dobilo oko 6.000 osoba. Iako je tortura zabranjena, ovaj problem je i dalje itekako izražen. Sve naše aktivnosti su usmjerene na rehabilitaciju koja, nažalost, ne može biti provedena do kraja jer na nivou Federacije Bosne i Hercegovine još uvijek ne postoji Zakon o žrtvama torture - kazala je Zečević.

S druge strane, kako je napomenula, u manjem bh. entitetu je donesen pomenuti zakon ali je jednim svojim dijelom diskriminirajući.

- Donešenje tog zakona u jednu ruku je pozitivno što se tiče žena žrtava seksualnog zlostavljanja, međutim, za druge žrtve torture je vrlo diskriminatoran. Na primjer, ako donesete dokument koji nije iz Republike Srpske ne možete dokazati da ste bili žrtva torture. To je sad jedna tema kojom ćemo se baviti u budućnosti, dodala je Zečević.

Više o sadržajima obilježavanja 26. juna, Dana podrške žrtvama torture govorila je Mima Dahić, koordinatorica u ovom Udruženju, koja je ujedno najavila i brojne sadržaje koji će biti održani danas i sutra.



Program obilježavanja Meţunarodnog dana podrške ţrtvama torture uključuje:

26.6. 2018 – Utorak, 11:00
Predavanje na temu “Značaj rehabilitacije za ţrtve torture" za studente Filozofskog fakulteta
Mjesto: Univerzitet U Tuzli, Amfiteatar br 2.

26.6. 2018 – Utorak:18:00 sati
Zabava za djecu „Za svijet bez torture“ sa animatorima iz Pozorišta mladih Tuzla, zajedničko
crtanje, igre sa frizbijem, muzika i osvjeţenje
Mjesto: Trg Slobode, Tuzla

26.6. 2018 – Utorak 20:00 sati
Javna prezentacije grupe mlaĎeg uzrasta Pozorišta mladih Tuzla
Mjesto: Kino Kaledioskop, Tuzla

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice