TUZLARIJE - KULTURA

27.10.2018.
III Festival premijera 2018. nastavlja se predstavom ´´Malograđani´´ Maksima Gorkog

Predstava za djecu ´´Hoću da se igram´´ Šime Ešića sinoć je oduševila tuzlansku publiku. Naime, rasprodanim ulaznicama za predstavu potvrdilo se izgrađeno povjerenje koje svojim predstavama njeguje Teatar kabare Tuzla. U prepunoj sali velikim aplauzom djeca su pozdravila i nagradila glumce koji su i ovaj put svojom izvrsnom izvedbom potakli najmlađe na interakciju, maštu, kreativno razmišljanje i razumijevanje đaka koji prvi put idu u školu.



Ulomcima predstave ´´Bosanska kraljica´´ autorice Marice Petrović upriličeno je, 25.10.2018., gostovanje glumice Ivane Milosavljević u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u organizaciji bratovštine Sv. Nikole Tavelića gdje je u punoj sali Male galerije koncertom klape Katarina i gostiju na prigodan način obilježena godišnjica smrti Katarine Kosače.

Tuzlarije


Na istu noć je u produkciji Teatra kabare Tuzla izvedena monodrama ´´Krojcerova sonata´´ autora Tolstoja u okviru programa ´´Četvrtkom u pozorište´´ na sceni BKC-a Živinice u kojoj glavnu ulogu ostvaruje glumac Vlado Kerošević.

U sljedeći petak, 02.11.2018., s početkom u 19 30 izvesti će se premijerno predstava ´´Malograđani´´ autora Maksima Gorkog nastalu u koprodukciji Teatra kabare Tuzla i Studentske scene ADU Univerziteta u Tuzli. Ovu dramu Gorki je napisao na početku 19. stoljeća, tačnije 1901. godine, samo četiri godine prije ruske revolucuje 1905. godine, u trenutku kada se, u Rusiji, osjećao dolazak novog vremena i novih vrijednosti koji će beznađe pretvoriti u nadu. Gorki, vizionar, humanista i jedan od najvećih književnika svoga vremena progovorio o problemima tog beznađa kroz dramu "Malograđani“ u namjeri da otkrije uzroke, koji se moraju otklonitii u nadolazećim promje-nama.

Predstava „Malograđani, koju izvodi Teatar kabare Tuzla u okviru III Festivala premijera 2018. govori o malograđanskom načinu života, toga vremena u Rusiji, koji uzrokuje velike turbulencije u društvu na planu sukoba generacija u spahijskoj obitelji, koja je u samom središtu zbivanja ove drame i koja se radi toga raspada do potpune usamljenosti i apsolutne otuđenosti. Pored toga u drami je obrađen sukob liberalnog i konzervativnog pogleda na život i budućnost. Konflikt bogatih i siromašnih, kao i ostvarenih i neostvarenih ljudi je, također, nešto čime je protkan siže ove drame. Dakle sve ono što je izuzetno konotativno sa vremenom u kome, mi danas i ovdje, žimo, nešto što nas se duboko tiče i iz čega ne možemo da izađemo i kao pojedinci, a i kao društvo u cjelini.

Tuzlarije


U predstavi glumci poslije svakog čina, drame, mijenjaju uloge, pred publikom, pa se može vidjeti kako jedan glumac u toku izvođenja predstave igra dva do tri lika. Mentorstvo i režija: Jasmina Čelebić-Tanović, Sanela Babić i Vlado Kerošević / Komentor: Irfan Kasumović / Svjetlo i ton: Nermin Brković. U predstavi igraju studenti glume: Hasan Sušić, Luka Spasojević, Borislav Matović, Aleksandar Ševo, Mirza Pinjić, Armin Filipović, Faruk Beganović, Mirza Mujagić, Tamara Miličević-Stilić, Irma Zukić, Ida Tursić, Asja Grabić, Alma Hasanbašić, Nikolina Gagić.

U okviru III Festivala premijera možete pogledati još dva programska sadržaja:

• ČETVRTAK, 08.11.2018. u 19, 30 / OMAŽ / Šimo Ešić
Književno veče posvećeno 50-toj godišnjici umjetničkog rada, književnika, pjesnika za djecu Šime Ešića. / Produkcija: Teatar kabare Tuzla / ULAZ BESPLATAN
• PETAK, 09.11.2018. u 18, 00 / „IZMISLIONICA U SELU PRIČEVAC“ / PREDSTAVA ZA DJECU, PRAIZVEDBA / Autor: Šimo Ešić Produkcija: Teatar kabare Tuzla
Cijene ulaznica u slobodnoj prodaji za odrasle je 7KM, za studente 5 KM, za djecu 5 KM. Sve informacije i rezervacije karata možete dobiti na broj telefona Teatra kabare Tuzla 035/264-733 ili na facebook stranici Teatra kabare Tuzla. Svoje ulaznice možete preuzeti svakim danom u periodu od 17-19 sati. Dobro nam došli.

Osmrtnicama ba smrtovnice